Na een succesvolle eerste lichting hoofdtelefoons komt Focal met drie nieuwe. De blikvanger wordt de Utopia-koptelefoon met Beryllium-drivers die de specialiteit zijn van het Franse merk. Kostprijs van het fraaie topmodel: 3.999 euro.

Aan dat prijspunt neemt de Utopia het op tegen de echte zwaargewichten in het segment, zoals de HiFiman HE-1000 of Audeze LCD-4. Uitdagend, maar dat gelooft Focal te kunnen realiseren dankzij de 40-mm Beryllium-drivers. Het materiaal is een oude bekende voor de Franse fabrikant, want het wordt ook toegepast in zijn high-endspeakers gebruikt, zoals de gelijknamige Utopia-luidsprekers en de Sopra-designhoogstandjes.

De ontwerpers maken zich sterk dat deze driver unieke akoestische eigenschappen hebben - zonder passieve filters of actieve ingrepen. “De bedoeling is dat de Utopia volledig verdwijnt en dat je denkt naar een paar speakers te luisteren”, luidt het.

Ook de buitenkant van de Utopia legt de nadruk op luxe. De hoofdband is bijvoorbeeld afgewerkt met peperduur leder van het gerespecteerde Engelse luxemerk Pittards en de verbindingsbeugels zijn uit koolstofvezel. Pittards zorgt ook voor het geperforeerd leder van de oorkussens.