Met een event op Apple-schaal lanceerde Samsung gisteren de Galaxy S5, de telefoon die het komende jaar de iPhone beconcurreert. Het is een toestel propvol nieuwe snufjes geworden.

Op het event waren meer dan tweeduizend mensen opgedoken om te ontdekken hoe de opvolger van de Galaxy S4 er uit ziet. Over de smartphone was er vooraf een aardige geruchtenstroom ontstaan. Uiteindelijk bleken sommigen te kloppen, andere weer niet.

Zo heeft de S5 inderdaad een groter scherm. Maar aangroei van 0,25 mm naar 5,1 inch is niet significant. De Full HD Super AMOLED-display is wel van absolute topkwaliteit, met zeer knappe kleuren.

Tenzij de S5 op vraag jouw vraag de Ultra Power Saving Mode inschakelt, want dan toont het scherm enkel zwart-wit. Hierdoor kan het toestel nog wat langer blijven werken op een bijna-lege batterij.

Vooraf werd gesuggereerd dat de S5 zou beschikken over een zeer hoge resolutiescherm. Dat is niet het geval, maar Full HD is in termen van scherpte naar ons gevoel ruimschoots voldoende. Er is ook geen spoor van een Galaxy S5 met een volledig metalen behuizing - maar misschien duikt die op een latere datum nog wel op.

Het apparaat beschikt over ondersteuning voor de nieuwste 4G/LTE- en WiFi-standaarden. Dat verwachten we ook. Maar onverwachter was toch de functie die data supersnel tegelijkertijd via het mobiele netwerk en WiFi binnenhaalt. Beide kanalen worden dus slim gebruikt om een download op te splitsen en zo veel vlugger op je toestel te krijgen.

De menu's van de S5 zijn ook verfijnder gemaakt, met grotere iconen en minder schreeuwerige kleuren. Het komt rustiger en aangenamer over.

Samsung claimt ook zeer goede fotoprestaties van de S5. De nieuwe 16-megapixelcamera gebruikt een grotere sensor en nieuwe beeldsensor, en pronkt met een HDR-modus die in slechte lichtomstandigheden (te veel of te weinig licht) toch mooie foto's produceert.

De camera lijkt geen 4K-video te produceren, maar dat moeten we nog verifiëren.