De high-end Edition-hoofdtelefoons van Ultrasone krijgen er een broertje bij in de vorm van de Edition 12, een exclusieve verschijning die een luxueuze afwerking belooft te koppelen aan topgeluid.

Ultrasone toonde de nieuwe Edition 12 eerder al aan het publiek, maar vanaf het einde van deze maand wordt de nieuwste aanwinst in de Edition-serie ook echt beschikbaar voor de liefhebbers.

Referentiemodel
Het gaat om een handgemaakte referentiehoofdtelefoon die in gelimiteerde oplage op de markt wordt gebracht en bedoeld is voor gebruik in huis. In tegenstelling tot de Edition 8 - het populairste model uit de Edition-reeks - maakt de Edition 12 dan ook gebruik van een open constructie, waarin manueel gematchte, gold-plated 40 millimeter drivers schuilgaan.
 


Toch geeft Ultrasone aan dat de geluidssignatuur van de Edition 12 aanleunt bij die van de Edition 8, wat zich moet vertalen in een goede laagweergave waar voldoende punch in zit, een transparant mid en een verfijnde hoogweergave - gekoppeld aan een erg uitgestrekt frequentiebereik (6 Hz - 42 kHz).

Zoals je mag verwachten bij Ultrasone, maakt ook de nieuwe Edition 12 gebruik van de gepatenteerde S-Logic-technologie (in dit geval zelfs S-Logic Plus), die voor een luchtig en ruimtelijk geluid belooft te zorgen door een gedecentraliseerde plaatsing van de drivers. Daardoor krijg je een realistische podiumafbeelding te horen, iets wat helemaal niet evident is bij een hoofdtelefoon.

Het onderstaande filmpje geeft alvast aan hoe het S-Logic-systeem werkt.
 


Eveneens opvallend is dat deze hoofdtelefoon af-fabriek wordt voorzien van een klassieke (single-ended) kabel, maar dat hij wel klaar is voor gebruik met een gebalanceerde kabel en versterker.

Daarmee speelt Ultrasone in op een duidelijke trend: sommige liefhebbers hopen nog net wat meer uit hun high-end hoofdtelefoon te halen door hem te voorzien van zo'n kabel, ook al zijn daar vaak ingrijpende (en bijgevolg dure) aanpassingen voor nodig.

Dat is bij de Edition 12 dus niet het geval: de 6,3 millimeter Neutrik-stereoplug kan eenvoudig vervangen worden door een fraai exemplaar van één van de gespecialiseerde aanbieders.