HTC nieuwste smartphone ziet er niet enkel gelikt uit, maar mikt uitdrukkelijk op liefhebbers van mobiel geluid. De One A9 bevat een hi-rescompatibele DAC en een hoofdtelefoonversterker die veel krachtiger is dan normaal bij een telefoon. Volgens de fabrikant is het vermogen dubbel zo groot als een typische versterker bij een smartphone. Dat zou de One A9 beter geschikt maken voor betere hoofdtelefoons die doorgaans toch veeleisender zijn qua aansturing.

De One A9 werd dinsdagavond voorgesteld en is een nieuw toestel dat HTC onder de One M9 positioneert. De pure hardwarespecificaties zijn dan iets minder hoog gegrepen, al zou de 64-bit octacore Snapdragon 617-chipset toch voldoende pk's aan boord moeten hebben om soepel te werken. De One A9 wordt bovendien de eerste Android-telefoon met versie 6.0 (Marshmallow), naast de nieuwe Nexus-toestellen uiteraard

Designmatig is de One A9 vergeleken met de One M9 een slanker en meer afgerond toestel, al zijn er nog gelijkenissen. Zo is er ook hier voor aluminium gegaan, wat doorgaans bij HTC een verfijnd resultaat oplevert, en tinten zoals goud en bordeaux die HTC 'diepe kleuren' noemt. Wit, grijs en zwart zijn echter ook een optie. De One A9 is vooral dunner en bezit een 5 inch Full HD AMOLED-scherm. 

De grootste kritiek die de HTC One M9 trof, ging over de camera. We zijn dan ook heel benieuwd of de 13-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie van de One A9 beter zal presteren. Mensen die graag wat meer controle hebben, zullen wellicht wel de Pro-modus appreciëren, waarmee meer gevorderde camera-instellingen toegankelijk worden. Je kan ook fotograferen naar RAW, iets dat je enkel bij een beperkt aantal smartphones (zoals de LG G4) tegenkomt. De diafragma van de One A9 is f/2.0 groot, wat toch bij minder lichtomstandigheden betere foto's moet opleveren.