Op een persconferentie in San Francisco heeft Apple-topman Steve Jobs een nieuwe, kleurrijke iPod nano voorgesteld. Ook iTunes versie 8 is een feit, evenals een dunnere iPod Touch. En Steve voelt zich gezond, wilde hij ook even meegeven.

iTunes
Jobs begon met het presenteren van de nieuwste versie van iTunes. Er is een nieuwe manier om door muziek te browsen, door een ‘tegel-view’ van albumcovers te zien. Klik op de tegel en u ziet de nummers.

De grootste vernieuwing van iTunes is de Genius-functie. Die maakt het mogelijk om bij het afspelen van een nummer automatisch een playlist samen te stellen van ‘gelijksoortige’ nummers. Zo maakt u met één klik een playlist van dezelfde soort muziek. En als u wenst kunt u via een sidebar soortgelijke muziek aankopen via de iTunes-winkel.

En hoe meer mensen het gebruiken, hoe beter het systeem zou worden, aldus Jobs. Want om een Genius-playlist te maken verbindt iTunes met een Apple-server die allerlei gegevens - zoals waardering, aantal keer afgespeeld - van alle gebruikers onthoudt. En zo “leert” welke muziek bij elkaar hoort.

"Dat gebeurt met respect voor de privacy", beweert Jobs. "Er worden geen identiteitsgegevens doorgezonden naar Apple." Die Genius-playlists kunnen overigens worden overgezet naar de iPod of iPhone.