Ook bij Panasonic is HDR de grote vernieuwing, dat is geen verrassing. Een nieuw OLED-model is er niet, al werd er wel gehint dat er rond september (op IFA uiteraard) mogelijk een nieuw model komt. In tegenstelling tot Samsung en Philips biedt Panasonic wel nog 3D op een aantal modellen, maar gebogen schermen zijn dan weer volledig verdwenen.

We spraken kort met Toshiya Mizuno, Chief Picture Quality Engineer van Panasonic, die verantwoordelijk is voor de DX900.

Wat is het grote voordeel van HDR voor de consument?

De consument wordt in zijn tv-beleving al enige tijd beperkt door de standaarden. We produceren nu al een paar jaren tv's die de specificaties (nvdr: Rec.709) overstijgen, bijvoorbeeld met meer kleuren en hogere helderheid. Maar zonder de bijhorende standaarden kunnen we als fabrikant enkel gokken hoe de beelden er zouden uitzien moesten ze gemaakt zijn rekening houdend met de capaciteiten van onze televisies. Beeldverwerking was tot voor kort de enige optie om die capaciteiten te benutten.

De nieuwste standaarden overstijgen echter weer de capaciteit van de tv. En dat is goed, want al moeten wij nu terug bijbenen om de tv zo goed mogelijk te maken, voor de consument zal de ervaring nu duidelijk beter zijn. Hij kan nu genieten van beelden die je voordien enkel in een referentie-omgeving kon zien.

Edge led of Direct led achtergrondverlichting? Welk type is best voor HDR?

Edge led heeft moeite om hoog contrast te produceren, en dat is het belangrijkste probleem. Dus voor een degelijke weergave zal direct led belangrijk zijn. Een edge led-tv die 1.000 nits in verschillende delen van het beeld moet tonen, dat zal nog enkele jaren een uitdaging zijn. Maar binnen vijf jaar kan ook dat misschien.

Hoe snel verwachten jullie Ultra HD Premium tv’s in het middensegment?

Het Ultra HD Premium logo zal nog wel even een premium feature blijven. Een helderheid van 1.000 nits in het middensegment, dat kan gerust nog drie jaar duren.

Kunnen de topmodellen dan nog helderder?

We zitten nu aan 1.200 nits, en we kunnen nog hoger, maar dan komen de beperkingen voor energieverbruik die Europa ons oplegt duidelijk om de hoek kijken. Bovendien willen we eerst de consument zijn stem horen. Hoe denken zij over deze 1.000 nits toestellen? Het zal dus vermoedelijk nog enige jaren duren voor we nog helderdere tv’s uitbrengen.