Met een nieuwe lading Surface-tablets probeert Microsoft opnieuw door te breken in de tabletmarkt. De nieuwe toestellen beloven vooral meer autonomie. Qua uiterlijk zijn er nauwelijks veranderingen.

Maandagavond werden twee tablets aangekondigd: de Surface 2 en Surface Pro 2. De eerste is een goedkopere tablet met Windows RT die de strijd moet aangaan met de iPad en Android-tablets van Samsung en Sony, terwijl de tweede het best kan omschreven worden als een hybride tablet/notebook. De Surface Pro 2 gebruikt net als zijn voorganger Windows 8, en kan alles draaien wat een reguliere computer aankan.

De Surface 2 is de opvolger van de Surface RT (lees hier de test), de tablet die de afgelopen maanden aan bijzondere lage prijzen aan onderwijspersoneel werd aangeboden. Heel veel vernieuwingen zijn er niet in het nieuwe model. Zo is het gewicht iets lager, de luidsprekers verbeterd, zou de autonomie nu tien uur zijn en is er een USB 3.0-poort present. De camera’s voor- en achteraan hebben ook meer megapixels.

De Surface 2 gebruikt Windows RT 8.1, een lichte upgrade van het besturingssysteem. Het omvat onder meer een versie van Outlook RT, naast andere RT-versies van Office.

Misschien wel de grootste toegeving van Microsoft is de introductieprijs. Die is stukken lager dan zijn voorganger. Je zal de Microsoft-tablet van oktober kunnen kopen voor 439 euro voor de versie met 32 GB. Dat is ongeveer 160 euro goedkoper dan een iPad met hetzelfde hoeveelheid geheugen.

Daar staat wel tegenover dat die iPad over Retina-scherm beschikt met een veel hogere resolutie dan de 1.920 x 1.080 van de (grotere) 10,6 inch scherm van de Surface 2. De 64 GB uitvoering van de Surface 2 kost 529 euro.

Overigens blijft de oude Surface RT nog te koop, nu aan de prijs van 336 euro. De eerste Surface-tablet heeft een scherm van 1.280 x 720, wat vergeleken met de huidige lichting tablets van andere merken nogal ondermaats overkomt.