Microsoft heeft vanavond een tipje van de sluier gelicht van de nieuwe Xbox. Xbox One zal het heten, en het moet een alles-in-één-machine worden voor games, films, tv en meer.

Tijdens de Xbox Reveal-event werd uitgebreid gesproken over games, maar toch ook opvallend veel over hoe de Xbox One ongeveer elk apparaat in de woonkamer moet vervangen. De nieuwe console zal een Blu-rayspeler bevatten en een smart tv-platform die bediend worden door stem en gebaren. Eerste demonstraties zagen er indrukwekkend uit.

Om de gebaren van personen te registreren komt er een nieuwe Kinect-camera die aan een veel hogere nauwkeurigheid werkt en ook minder ruimte vraagt dan de huidige camera. Volgens Microsoft is het gevoelig genoeg om de hartslag van een gebruiker te detecteren.

Stemcommando's spelen een centrale rol. Zo zou je de Xbox One laten opstarten door 'Xbox On' te zeggen. Of die commando's ook in andere talen kunnen gegeven worden, is nog onbekend.

Alle innovatie zit bij de Xbox One aan de binnenkant, want designmatig is het geen hoogvlieger. Op verschillende sites wordt al grappend de vergelijking gemaakt met Betamax-recorders en spelconsoles uit de jaren tachtig. Wie vriendelijk wil zijn, stelt dat de Xbox One eerder een onopvallend uiterlijk heeft. Maar voor een apparaat dat wellicht weggeborgen wordt in een tv-meubel maakt het niet zoveel uit.