De 5800 Xpressmusic, Nokia's eerste telefoon met touchscreen, mikt vooral op actieve muziekliefhebbers. Is dit toestel meteen een schot in de roos?

De Nokia 5800 beschikt over een ruim bemeten aanraakscherm van 3,2 inch, maar hij heeft de afmetingen van een doorsnee mobiele telefoon. Daarmee is hij een stukje smaller dan de meeste andere telefoons met touchscreen.

Onder het scherm zitten slechts drie toetsen: een beltoets, menutoets en afsluittoets. Aan de rechterzijde is een sneltoets voor de 3,2 megapixelcamera met ledflits voorzien, evenals een vergrendelknop en een dubbele volumetoets. Links zitten klepjes voor een sim- en SD(HC)-geheugenkaart – Nokia levert er een kaartje van 8 GB bij dat hot-swappable is – en achteraan is er een handige uitsparing voor het opbergen van de stylus voorzien.

Die laatste heb je niet zo vaak nodig, want het mooi ogend schermpje laat zich ook nauwkeurig bedienen met de vingers of met het bijgeleverde plectrum. De respons op aanrakingen is niet overgevoelig en voldoende precies, en gaat vergezeld van een aangename tactiele feedback. Dat zorgt voor een prima gebruikservaring.

De N5800 laat zich ook gebruiken als agenda.

Xpressmusic
Nokia positioneert het toestel als muziektelefoon. Multimediagebruik is deze Xpressmusic dan ook op het lijf geschreven. Rechts boven het scherm zit een sneltoets die een mediabalk op het scherm tovert, een handige feature. Die balk biedt shortcuts die je meteen naar de belangrijkste entertainmentfuncties brengen: muziek, de foto- en videogalerij, online uitwisseling, video en de webbrowser.

Een andere aandachtstrekker is de automatische kantelfunctie voor het scherm. Dankzij ingebouwde acceleratiesensoren draait het beeld automatisch mee als je het toestel een kwartslag draait; vooral handig bij het bekijken van filmpjes en surfen op het net.

De reacties op bewegingen zijn goed; alleen vreemde positiewissels brengen het systeem nu en dan aan het twijfelen. De bewegingssensoren worden trouwens ook gebruikt voor de besturing van een van de meegeleverde games, dat je bedient door het toestel de goede kant uit te kantelen.