Ontsnapte bajesklant Ulysses Everett McGill (George Clooney) schiet wakker in de wijde natuur, en denkt maar aan één ding: 'Mijn haar!'

O Brother, Where Art Thou, een klassieker van de Coen-broers, gaat voor een groot stuk over McGills zwaar geconstipeerde ijdelheid, die er zeker niet op wordt vooruitgeholpen door het feit dat zijn twee maatjes (John Turturro en Tim Blake Nelson) aan hem vastgeketend zitten.

Coens claimen dat ze hun film (zéér) losjes op Homerus' Odyssee hebben gebaseerd, en heel wat vormelijke elementen wijzen daar ook op: het hoofdpersonage heet niet voor niets Ulysses, zijn vrouw heet Penny (van Penelope dus), en er zit zelfs een éénoog in de film.

Maar de kern van O Brother, Where Art Thou? zit in de bijna emblematische taferelen uit de Amerikaanse Depressie waarin de drie dommekloten rondlaveren, en de farce van de talloze sequenties waarin ze verzeild geraken. Het is, ondanks het feit dat de personages het grootste stuk van de film te voet zijn, een roadmovie. Want dat was de Odyssee in essentie ook.

Vrijdag 21 december op Canvas om 21u05