Olive geniet bekendheid om z'n vlot gelijnde netwerkspelers in het high-end segment, maar met de spectaculaire One neemt het nu ook goedkopere concurrenten in het vizier. Markant detail: de fabrikant financiert het project deels met crowd-funding, een vorm van fondsenwerving waarbij het grote publiek zelf kan participeren in een nieuw project.

Laat één ding alvast duidelijk zijn: de One belooft een heel aparte netwerkspeler te worden, en dan drukken we het nog zacht uit. Het begint al bij het schijfvormige design, waarbij Olive de mogelijkheid wil bieden aan klanten om de kleurtjes volledig zelf te bepalen.

Op de bovenkant van de schijf zit een 7-inch LCD-touchscreen waarmee de speler bediend kan worden, terwijl er - net als bij de overige Olive-spelers - ook Android- en iOS-apps beschikbaar zullen komen als alternatieve remote. 

Alleen of multiroom, lokaal of op internet
Olive beoogt een centrale rol voor de One, die heel wat verschillende gedaantes kan aannemen. Zo komt er niet alleen een versie op de markt die louter als speler bedoeld is, maar zitten er ook exemplaren in de pijplijn die over een ingebouwde harde schijf beschikken. Op die manier wordt het zelfs mogelijk om een multiroomsysteem op te bouwen rond meerdere One's, bijvoorbeeld met twee schijfloze toestellen als clients en een exemplaar met harde schijf als server. 

Maar niet alleen lokale netwerkcontent staat centraal, er wordt ook volop ingezet op streamingdiensten zoals Spotify en Pandora. Zelfs een YouTube-app is aanwezig, waardoor het ook mogelijk moet worden om een afspeellijst met muziekclips weer te geven via het systeem. 

En daar blijft het ongetwijfeld niet bij. De Olive One wordt immers aangestuurd door een 'open' softwareplatform, waardoor app-ontwikkelaars zelf nieuwe functies kunnen uitvinden en aanbieden. 
 


Versterker aan boord
Hoewel de uiteindelijke specificaties van de One nog niet helemaal vast staan, is het wel duidelijk dat Olive de One ziet als meer dan een knappe netwerkspeler. De One beschikt immers ook over een ingebouwde versterker, zodat hij rechtstreeks op een paar speakers aangesloten kan worden.

Andere geluidsuitgangen zijn voorlopig niet te zien op het toestel, maar in een reactie op vragen uit het publiek liet Olive intussen weten dat er wellicht een RCA en optische adapter wordt toegevoegd zodat je de One ook kan aansluiten op een versterker of DAC, 

De fabrikant onderlijnt wel dat de geluidskwaliteit een van de prioriteiten is bij de One, zodat zelfs de meest kritische luisteraars niet teleurgesteld zullen zijn.