De miljarden dollars die antipiraterijorganisaties zoals BSA en de Amerikaanse filmindustrie (MPAA) beweren te verliezen, zijn gebaseerd op ongefundeerde cijfers. Dat zegt een Amerikaanse overheidsdienst die een onafhankelijk onderzoek uitvoerde.

Het rapport van het Government Accountability Office (GAO) benadrukt dat intellectueel eigendom belangrijk is. Patenten en andere mechanismen zorgen ervoor dat innovatie wordt gestimuleerd. Er wordt ook gezegd dat piraterij en auteursrechtenschending negatieve gevolgen hebben voor Amerikaanse bedrijven en individuen.

Maar het rapport weerlegt een aantal vaak aangehaalde strijdcijfers. Zo zeggen muziek- en filmlobbyisten, maar ook andere overheidspublicaties, geregeld dat Amerikaanse bedrijven 200 tot 250 miljard dollar verliezen door namaak. Een cijfer dat in 2002 door de FBI zou zijn gegeven. Uit het onderzoek van het GAO blijkt dat er geen gegevens of methodes zijn om aan dit cijfer te komen.

Een ander cijfer van de Amerikaanse douanediensten uit 2002 spreekt van een jaarlijks verlies van 200 miljard dollar en 750.000 jobs door namaak. In dit geval zegt de douane zelf dat de cijfers een onduidelijke oorsprong hebben en niet langer gebruikt mogen worden.