Met de TX-NR535 en TX-NR636 brengt Onkyo twee betaalbare AV-receivers die klaar zijn voor 4K-media aan hogere framerates. De HMDI 2.0-ondersteuning is vooral toekomstgericht, maar ook op andere vlakken zijn beide toestellen interessant.

HDMI 2.0 is de nieuwe standaard om een videobron te verbinden met een Ultra HD-televisie. (Meer informatie over HDMI 2.0 vind je in dit achtergrondartikel). Waar het allemaal om draait is niet zozeer Ultra HD - want dat kan de huidige HDMI-standaard ook aan - maar de framerates. HMDI 2.0 ondersteunt namelijk 4K aan 60 fps.

Op dit moment heb je nog geen 4K-videocontent aan die framerates, of het moet gaan over games die op een krachtige pc draaien. Maar vanuit de filmwereld is er sterke interesse om in hogere framerates te filmen, onder aanvoering van Peter Jackson en James Cameron. In ons achtergrondstuk over HFR en The Hobbit gaan we dieper op het onderwerp in.

Zowel de TX-NR535 als de TX-NR636 bieden de mogelijkheid om 4K aan 60 fps door te lussen. De 636 kan bovendien video in een lagere resolutie upscalen naar 4K.

Beide AV-receivers ondersteunen ook HDCP 2.2, een beveiligingsmaatregel tegen het kopiëren dat onder druk van Hollywood ongetwijfeld present zal zijn bij de volgende generatie Blu-rays.

Strikt genomen is Onkyo niet helemaal de eerste die HDMI 2.0 naar zijn nieuwe AV-receivers brengt. Een paar dagen vroeger stelde Pioneer ook nieuwe apparaten voor met de nieuwe HDMI-standaard. Die lancering gebeurde echter in de V.S. en de Europese toestellen - die licht afwijken - zijn nog niet klaar. Vermoedelijk zullen ook andere prominente AV-receivermerken zoals Denon en Yamaha HDMI 2.0 ondersteunen in nieuwe producten.