Geluid

Onkyo, Pioneer en KEF ontdekken soundbars

Ondanks de moeilijke tijden in de AV-sector valt het op dat soundbars toch nog goed verkopen. Het heeft wellicht veel te maken met de slechte audioprestaties van nieuwe design-tv's en de drang om de woonkamer niet te verzwaren met een uitgebreide surroundopstelling. Niet verrassend dan dat meer traditionele audiomerken daarom nu toch soundbars uitbrengen. In de afgelopen weken lanceerden Pioneer, KEF en Onkyo nieuwe producten uit dit segment.

,

Het Japanse merk kennen we onder meer van zijn uitstekende AV-receivers en stereocomponenten, maar het waagt zich ook aan speakers voor bij tv's. Onkyo brengt twee soundbars uit, en een audio-oplossing waarop je een televisie kan plaatsen. Die laatste, de LS-T10, doet wat denken aan de Bose Solo, zowat de eerste speaker van deze type.

De LS-B40 en de LS-B50 delen een aantal specificaties. Zo bezitten beide een zeskanaals versterker en acht drivers. Maar de B50 wordt geleverd met aparte, draadloze subwoofer, waardoor de drivers en tweeters in de soundbar zich kunnen concentreren op mid- en hoogtonen. Bij de B40 zorgen twee woofers in de soundbar voor de basprestaties.

De officiële prijzen voor de Benelux zijn nog niet bekend – de soundbars worden pas op IFA plechtig voorgesteld – maar afgaande op de Britse prijspunten mikt Onkyo hier op het betaalbare segment. Een opvallende feature is dan de mogelijkheid om naast videobronnen ook geluid af te spelen dat via Bluetooth wordt gestreamd.

,

Ook Pioneer lanceert drie soundbars, maar zoekt het duidelijk wat hoger in de markt. Zoals we gewoon zijn van het merk wordt er sterk ingezet op features. Zo zijn de SBX-N700, de SBX-N500 en de SBX-300 allemaal uitgerust met Bluetooth-streaming.

De N700 en N500 gaan nog een stapje verder en beschikken over WiFi. De twee soundbars, die via HDMI met een televisie verbonden worden, kunnen zo films en muziek streamen over DLNA. Uniek voor een soundbar is dat ze via Miracast en WiFi Direct media van een tablet of smartphone kunnen ontvangen. Ze zijn ook te bedienen via een app van Pioneer.

Nog een slim idee: de soundbars beschikken over een infrarood-repeater die commando's van een remote naar de achterkant doorsturen. Zo is er geen probleem meer als de soundbar het infrarood-oog van de televisie blokkeert. 

Enkel de N700 heeft een aparte, draadloze subwoofer van 150 Watt. De prijzen van de drie Pioneer-soundbars zijn nog niet bekend, aangezien ze pas in november effectief de winkel bereiken.

,

Soundbars zijn niet helemaal nieuw terrein voor KEF, maar de V700 en V720> zijn toch iets apart voor het Britse merk. Om te beginnen zijn het zeer slanke soundbars, die een volledige soundoplossing voor een tv beogen te zijn. De zeer bescheiden dikte van 5,3 cm is onder meer mogelijk dankzij slimline woofers.

De soundbar zelf is bij de V700 en V720W identiek, maar die laatste wordt gebundeld met een draadloze subwoofer. Het gaat dan om de compacte V-20W, maar desgewenst kan er voor een andere sub van KEF (of wellicht ook andere merken) worden gegaan.

KEF pronkt natuurlijk graag met hun speaker-knowhow. Voor de hoge tonen wordt er bijvoorbeeld gewerkt met twee aluminium tweeters die zijn aangepast om zonder vervorming luid te spelen. Het einddoel moet zijn dat bij het bekijken van een film bij een zekere volume dialogen niet verschrikkelijk klinken.

De V700 zal vanaf september te koop zijn voor 699 euro, de V720W met subwoofer kost driehonderd euro meer.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.