Onderzoekers van het forum Doom9 zijn erin geslaagd om de kopieerbeveiliging BD+ van Blu-ray te doorbreken. Het is de tweede keer dat deze bescherming van Sony onklaar wordt gemaakt.

Softwaremaker Slysoft wist BD+ in maart 2008 als eerste te kraken. Gebruikers van het programma Anydvd konden zo back-ups maken van hun Blu-ray-films. Het bedrijf besloot om de resultaten van zijn doorbraak voor zichzelf te houden. Dat was reden voor de leden van het Doom9-forum om zelf ook een poging te wagen.

Hoofdontwikkelaar van Slysoft Peer van Heuen hielp de hackers eind augustus op weg door hen enkele hints te geven. Eind vorige week werd de doorbraak bereikt met de titel Day After Tomorrow. Kort daarna brachten de leden van Doom9 de eerste versie van hun kopieersoftware uit.

"Minstens tien jaar veilig"
BD+ plaatst een virtuele machine op Blu-ray-spelers die encryptiesleutels controleert en nagaat of niet met ingebrachte filmtitels is gerommeld. De kopeerbeveiliging speelde een belangrijke rol bij de overwinning die het Blu-ray-formaat behaalde in de strijd met Toshiba’s HD DVD. Zij zou volgens een van haar ontwikkelaars “minstens tien jaar” meegaan voor de eerste hackers aan de horizon zouden verschijnen. Enkele maanden na die bewering slaagde Slysoft er al in om BD+ te omzeilen, en nu dus ook Doom9.

BD-Live
Slysoft, dat opereert vanuit de Caribische eilanden Antigue en Barbuda, reageerde vrijwel meteen met het uitbrengen van een nieuwe versie van de Anydvd-software. De nieuwste uitvoering is in staat om BD-Live uit te schakelen. Dat is een functie van Blu-ray-spelers die online extra’s als ondertitelingen en trailers kan downloaden.

Volgens de onderneming gebruiken filmstudio’s BD-Live vooral “om naar huis te bellen” en zo het kijkgedrag van zijn klanten in de gaten te houden.

Het bedrijf zegt dat Anydvd verder nieuwe versies van BD+ onschadelijk maakt, waardoor nieuwe filmtitels kopieerbaar zijn.