Beamers op zakformaat moeten wel populair zijn, wij zien er in ieder geval steeds meer in PC Labs verschijnen. Zo ook de Pico Projector (PK101), een beamer die net iets groter is dan een pakje sigaretten.

Het grootste onderdeel van de PK101 is de oplaadbare accu, van het soort dat we ook in mobiele telefoons aantreffen. Om te zorgen dat u nooit zonder spanning zit, levert Optoma een extra batterij standaard mee. Opladen kan met een meegeleverde adapter of via de USB-poort op uw computer. Optoma claimt een batterijleven van twee uur op een volle accu.

U kunt de Pico aan de computer koppelen middels een verloopstekker, die van monoplug uitloopt naar een composite tulpstekker en stereo tulpstekkers voor geluid. Via een losse set kunnen we de beamer ook koppelen aan onze testtelefoon, een N95. Daarvoor is geen software noodzakelijk, gewoon inpluggen en het beeld verschijnt. Optoma levert een verloopstekker voor de telefoons N79, N82, N85, N95, N96 en 5800XM (prijs 29 euro) en een tweede stekker voor de iPhone en iPod (prijs 39 euro)

De Pico Projector is klein genoeg voor uw broekzak, maar kan mooi beeld projecteren.

LED-lamp
Voor projectie maakt de Pico gebruik van een LED-lamp. Deze gebruikt de DLP-techniek van Texas Instruments en dat zorgt ervoor dat de lamp kleiner en lichter is dan die in normale beamers. De levensduur van de lamp plaatst Optoma op 20.000 uur.

In een felverlichte ruimte moeten we het doen met een vrij klein beeldformaat, maar in een donkere ruimte halen we een redelijk beeld met een doorsnee van twee meter op een afstand van eveneens twee meter. De lens stelt op kleine afstanden automatisch scherp, maar voor grote afstanden moeten we met behulp van een wieltje aan de zijkant zelf aan de slag.

Ook mooi aan deze kleine beamer: het toestel bevat geen ventilatoren, dus we kunnen in alle rust en stilte projecteren. Dat is natuurlijk leuk voor films, maar hou wel rekening met een resolutie van 640 x 480, bepaald geen HD kwaliteit dus, zeker niet bij een (net iets te) grote beelddoorsnede.

We missen eigenlijk maar één optie, en dat is een ingang voor bijvoorbeeld SD kaartjes zodat we ook beelden kunnen laten zien zonder een mobiele telefoon of computer aan te sluiten. Een optie de wel op de ADAPT mx ADPP-101 camera (eveneens euro 299) zit.

Prijs: 299 euro (februari 2009)

Score: 3,5/5