Ultra HD 4K televisies zijn een plezier voor het oog, maar voor Ultra HD content is er momenteel maar één bron: Netflix. De Panasonic AX800 moet helaas zelfs die bron links laten liggen.

Het nieuws werd aan Techradar bevestigd door de Marketing Manager van Panasonic UK, Simon Parkinson. “Het is jammer, maar we zullen op dit model geen Netflix 4K kunnen aanbieden.” De oorzaak is te vinden in een ‘ongespecificeerde tekortkoming in de HEVC decoder chip’.

Is dat een ernstig probleem? Er komen op termijn zeker nog andere 4K-bronnen aan. Tegen het einde van 2014 verwachten we een 4K Blu-ray-standaard. Als die er komt, dan kan je volgend jaar 4K-schijfjes kopen. 4K televisie-uitzendingen, dat ligt wat lastiger. De kans dat we op korte termijn veel 4K-zenders zullen zien lijkt bijzonder klein. Satelliet-kijkers hebben in dat opzicht de beste kaarten. Een ruim alternatief aan content is er dus niet. Het gebrek als ‘jammer’ beschrijven lijkt ons dan ook vrij zwak uitgedrukt.

Tijdens onze testen bleek de AX800 geen enkel van onze HEVC-testbestanden af te spelen. Dat gebrek stelden we ook in verschillende mate bij andere fabrikanten vast.  In dat opzicht is de AX800 dus geen uitzondering, maar het toont in elk geval aan dat een eenvoudig zinnetje zoals ‘HEVC decoder aanwezig’ weinig zegt. HEVC bevat een hele reeks profielen en ‘levels’ (lees hier op wikipedia om een idee te krijgen van de complexiteit), en een decoder-chip zal ze vermoedelijk niet allemaal kennen. Welke hij absoluut wel moet ondersteunen, zullen we leren in de komende maanden. Ook bij H.264 heeft het een paar jaar geduurd voor de ondersteuning bij iedereen goed genoeg was.

De vraag die we ons vooral stellen is welke impact deze fout zal hebben op toekomstige 4K-content. Mocht er een nieuwe 4K-streaming aanbieder opduiken, zal de AX800 dan ook die moeten missen? De toekomst zal het uitwijzen, maar voor Panasonic is dit in elk geval een serieuze tegenvaller.

Panasonic liet alvast weten dat de AX900, het topmodel dat in het najaar gelanceerd wordt, ‘zeker’ Netflix 4K zal ondersteunen.

Onze review van de AX800 kan je hier lezen.