Het regende de voorbije weken geruchten over de plasmatelevisies van Panasonic. Aanvankelijk over een volledige stopzetting, dan over het opschorten van verder onderzoek. Maar wat is er echt aan de hand?

Alles begon in december vorig jaar met een artikel in 'The Japan Times'. Daarin lazen we dat Panasonic eraan dacht om de R&D van plasmatelevisies stop te zetten en zijn onderzoek meer te focussen op OLED. Dat gerucht kreeg betrekkelijk weinig aandacht maar leek wel zinnig, aangezien er eerder in het jaar al heel wat gezegd was over de nieuwe samenwerking van Sony en Pansonic voor OLED-ontwikkeling.

Maar CES lag net om de hoek en de nieuwe Panasonic plasmalijn stuwt het nieuws een andere richting uit. De nieuwe VT60 ziet er schitterend uit en met de introductie van de ZT60 legt Panasonic de lat zelfs nog hoger. De ZT60 gebruikt een Studio Master-paneel en belooft het allerbeste op het vlak van beeldkwaliteit. Wanneer we in februari de Panasonic Conventie bezoeken wordt de ZT60 in een test zelfs naast de laatste Pioneer Kuro geplaatst. Een statement van formaat, zo denken we dan. Er zit nog leven in plasma.


Onrust
In maart valt dan de bom: Panasonic zou zich voorbereiden om volledig uit plasma uit te stappen. Het gerucht is gebaseerd op een klein bericht in de Japanse zakenkrant 'The Nikkei' maar krijgt heel wat aandacht. De vooruitzichten zijn grim. Panasonic zou zijn productie sterk terugschroeven voor alle televisies en in 2014 zelfs al stoppen met plasma. Een officiëel bericht wordt verwacht op 28 maart.

Het is spannend aftellen naar die datum. Uiteindelijk blijkt het nieuws minder dramatisch voor de TV-afdeling dan eerder gesuggereerd werd. Ja, Panasonic heeft het - net zoals Sony en Sharp - behoorlijk moeilijk en er moet bespaard worden. Maar President Kazuhiro Tsuga benadrukt dat het stopzetten van de TV-afdeling enkel als allerlaatste optie wordt beschouwd. Voorlopig zijn dergelijke drastische opties echter niet aan de orde.