Muzikant Peter Gabriel investeert in een gespecialiseerde zoekmachine die mensen helpt om nieuwe muziek naar hun smaak te ontdekken. The Filter wordt momenteel stevig uitgebouwd en getest. De vernieuwde site gaat volgende maand open voor het brede publiek.

Internetgebruikers worden overspoeld door informatie wanneer ze online zoeken naar muziek, video's of boeken, vindt het voormalig Genesis-lid. "Als je mensen in een oceaan van informatie dropt, moet je ze navigatiehulpmiddelen geven", zegt hij tegen onze Amerikaanse collega's. "Ik weet dat er beter materiaal is dan wat ik meestal krijg voorgeschoteld. Als ik een intelligente bondgenoot heb die 24 uur per dag met me samenwerkt, denk ik dat ik een veel betere kans heb om de content te krijgen die me zal enthousiasmeren en inspireren."

Aankopen en browsegedrag
The Filter moet die intelligente bondgenoot worden. De site is in Groot-Brittannië gestart als ontdekkingsdienst voor muziek. Het platform zal straks ook video, literatuur en nieuws gaan aanbieden, gebaseerd op de bestaande digitale bibliotheek van de gebruiker. Het algoritme van de zoekmachine kan aanbevelingen doen die door diverse entertainmentplatforms snijden. Als iemand bijvoorbeeld een bepaalde film waardeert, kan The Filter muziek voorstellen die daarop gebaseerd is.

Volgens Gabriel bekijkt het systeem een hoop informatie alvorens met suggesties te komen, zoals eerdere zoekopdrachten, aankopen en browsegedrag van de gebruiker. Die informatie wordt door een set filters gehaald met daarin bijvoorbeeld ook de mening van vrienden of favoriete recensenten. "Wij maken het mogelijk om je smaak en keuzes te integreren met die van je vriend, je favoriete musicus, filmregisseur of wat dan ook", aldus de muzikant, die eerder multimediagames zoals Xplora ontwikkelde.