HD Ready, Full HD, schuif maar al op, hier is Ultra HD! De prijs van 4K-tv's zakt behoorlijk snel, en bovendien brengt Philips nu een zeer aantrekkelijk geprijsde reeks basis 4K-modellen.

De PUS7809-reeks is Philips’ instapmodel als het over 4K gaat. Al kunnen we dit eigenlijk geen instapmodel noemen, want het is meer dan behoorlijk uitgerust. Het toestel zal beschikbaar zijn in drie maten: 55, 49 en 42 inch. Vooral die 42 inch-versie is toch behoorlijk opvallend. We zeggen immers al geruime tijd dat Ultra HD op schermmaten kleiner dan 55 inch eigenlijk een luxe is. Op een 42 inch scherm moet je immers dichter zitten dan 1,66 meter om echt van de voordelen van 4K te kunnen genieten.

Dat we die kleinere schermmaten nu toch al in 4K-versies kunnen krijgen, betekent dat het economisch gezien geen enkel probleem is om die schermen te maken. Je kan dat vergelijken met Full HD op een 32 inch televisie. Ook dat is meer resolutie dan je eigenlijk nodig hebt op zo een klein scherm. Maar zodra de meerkost van een Full HD versie ten opzichte van een HD Ready versie te klein werd, werden Full HD 32 inch schermen de nieuwe norm.

Maar het zijn de prijzen die echt in het oog springen. De 42 inch 42PUS7809 gaat over de toonbank voor 1.399 euro. Als je dat vergelijkt met de 1.000 euro die je betaalt voor 42PFS7109 (lees ons review hier), valt dat wel mee. De meerprijs is 40%, niet min, maar we kunnen dit zonder problemen een toegankelijke prijs noemen. De 49 inch versie zal 1.799 euro kosten, de 55 inch versie 2.199 euro.

Helaas laat je voor die lage prijzen wel iets liggen. Dit model beschikt niet over HDMI 2.0, dus 4K-content met een framerate van hogere dan 24fps (de norm voor film), kan je niet aanreiken. Ook de nieuwe HEVC-codec is niet voorzien. HDCP 2.2 is dan weer wel aanwezig, vermits dat protocol voor kopieerbeveiliging vereist zal zijn op HDMI als je 4K-content wil tonen.

Specificaties

  • Display: 4K Ultra HD LCD met 3.840 x 2.160 pixels
  • Ambilight: tweezijdig met geeïntegreerde Ambilight+hue en Gaming mode
  • Picture Quality: Pixel Precise Ultra HD, 600 Hz Perfect Motion Rate Ultra, Micro Dimming Pro, Perfect Natural Motion, Ultra Resolution
  • 3D: Passief
  • Smart TV:
  • Processor: Quad-core
  • Connectivitieit: 4 HDMI (1x met HDCP 2.2), 3 USB, 1 Scart, 1x YPbPr, Wi-Fi, Ethernet LAN RJ45, Digital Audio out
  • Tuners: DVB-T/T2/C/S/S2 Tuner met CI+-slot