Toon alles (7)
Redactie  FWD

Voordelen van OLED

De voordelen van OLED zijn ondertussen ruimschoots gekend, maar we zetten ze graag nog even op een rijtje. OLED is vooral gekend omwille van zijn perfecte zwartweergave. OLED-pixels geven zelf licht, en wanneer de pixel uitgeschakeld is, toont hij perfect zwart. Dat perfecte zwart is ook de reden voor het enorme contrast van een OLED-tv, en het geeft de beelden een bijna natuurlijke diepte. Lcd-tv’s gebruiken een achtergrondverlichting en het lcd-paneel bepaalt of het licht voor een bepaalde pixel doorgelaten wordt of niet. Maar zelfs de beste lcd-tv’s laten nog steeds een beetje licht door als de pixel uitgeschakeld staat. Om dat op te vangen delen fabrikanten de achtergrondverlichting op in verschillende zones, soms tot 500 of meer, die ze afzonderlijk kunnen dimmen. Maar ook dat verbleekt bij OLED, dat in essentie 8 miljoen zones heeft aangezien elke pixel afzonderlijk licht kan geven of niet.

OLED heeft ook een quasi-perfecte kijkhoek, een eigenschap waar led-lcd-tv’s, vooral dan die met VA-panelen, mee worstelen. Om dat te begrijpen bekijk je het lcd-paneel best als een paneel met draaibare lamellen. Afhankelijk vanuit welke hoek je naar het paneel kijkt, komt er meer of minder licht door. Wie niet centraal voor zijn lcd-tv zit, merkt al snel dat het contrast scherp daalt. Dat probleem is verleden tijd met een OLED-tv.

OLED heeft ook een duidelijk voordeel op vlak van kleurweergave. Het kleurbereik omvat 99% van het DCI-P3 kleurbereik dat gebruikt wordt in cinemazalen, en de nieuwe norm is voor High Dynamic Range beelden. OLED kan dat kleurbereik inzetten over het volledige luminantiebereik, van licht tot donker. Daardoor krijg je veel meer, intensere kleuren, zelfs in donkere scènes.

Tot slot is OLED ook een uitstekende keuze voor sport en actiefilms omwille van zijn snelle reactietijd. In een led-lcd-tv hebben de vloeibare kristallen (liquid crystals) tijd nodig om te schakelen tussen aan en uit, en dat loopt gemakkelijk op tot 5ms. Daardoor zie op een lcd-tv vaak dubbele of wazige randen rond snel bewegende voorwerpen. OLED heeft een reactietijd van 0,01ms wat resulteert in veel scherpere actiebeelden. 

gerelateerde items