Beeld

Philips TV line-up 2015

TPVision toonde ons in Barcelona de eerste helft van de Philips 2015 TV line up. Ambilight, Android TV, beeld- en geluidskwaliteit en design, dat waren de sleutelwoorden.

,

TPVision gaat voor een gefaseerde aanpak. In het voorjaar wordt de onderste helft van het gamma vernieuwd, van de 4000 tot de 7000 reeks. In het najaar, vermoedelijk rond IFA, komen dan de nieuwe 8000 en 9000 reeksen op de markt. Ultra HD sets dringen door tot de midrange modellen, het eerste UHD model is de 6400-reeks. Curved modellen zijn er niet, enkel het model van vorig jaar loopt door.


,

TPVision startte vorig jaar al met de introductie van Android, maar toen ging het nog om een KitKat versie die door TPVision zelf in de tv-interface verwerkt was. Met matig succes overigens, we vonden de interface nooit echt natuurlijk aanvoelen. Dit jaar gebruikt TPVision net zoals Sony het door Google ontworpen Android tv platform, gebaseerd op Android L. 80% van de 2015 modellen zullen voorzien zijn van dit nieuwe smart tv platform, te beginnen vanaf de 5500-reeks en hoger. Wie vorig jaar al voor een Android tv toestel koos, moeten we helaas teleurstellen. Geen enkel 2014 model zal een upgrade krijgen naar het nieuwe platform.

Dat smart tv aanzienlijk wint aan belang bleek al snel uit een aantal cijfers: 80% van de kijkers maakt gebruik van smart tv. Enigszins onverwacht is dat erg goed verspreid over de verschillende leeftijden. Het is dus zeker niet enkel de jongere generaties die online kijken. YouTube en Netflix blijken zelfs explosief te groeien.

Ook gaming neemt steeds meer een prominente plaats in op smart tv. Naast OnLive (zie review hier), het online game streaming platform dat TPVision vorig jaar reeds introduceerde, zullen er dit jaar ook downloadbare games van gekende namen zoals EA en Gameloft bijkomen. Samen met het andere aanbod in de Google Appstore zal dat voor een uitgebreide keuze zorgen.

De introductie van Android tv zorgt ook voor het verdwijnen van sommige features. Zo ondersteunt Google geen camera's op dit platform. Geen videochat via Skype meer. Ook de aanwijzer functie van de remote is verdwenen, die is vervangen door een touchpad dat veeggebaren ondersteunt. Een jammere keuze vinden we. Testen zullen moeten uitwijzen hoe vlot het gebruik is.  De remote beschikt wel nog over een keypad aan de achterzijde en is uitgerust met een Netflix-toets.

De Android TV interface zag er prima uit, en demo’s lieten een erg vlotte indruk. Apps worden weergegeven door grote duidelijke tegels en zijn onderverdeeld in verschillende ‘shelves’ of schappen waar je met de touchpad makkelijk door navigeert. Apps worden gerangschikt al naargelang het gebruik, laatst gebruikte apps staan eerst in de rij. Zolang je de enige gebruiker bent van de televisie is dat geen probleem. Of dat wel een praktische ervaring zal zijn als er meerdere gebruikers zijn, en jouw favoriete apps mogelijk plots verdwenen zijn uit de lijst, zal wat afhangen van de situatie. Je kan in elk geval geen verschillende gebruikersprofielen instellen. Die optie wordt door Google zelf verboden.

,

Aanbevelingen zijn een belangrijk onderdeel van Android tv. Die worden gemaakt op basis van algemene info zoals regionale trends, maar ook op basis van je klikgedrag en tv kijkpatronen. Beide mogelijkheden zijn gebaseerd op een ‘opt-in', je moet dit dus expliciet toestaan tijdens de installatie. Bij kijkgedrag wordt ook rekening gehouden met het uur, 's avonds krijg je dan ook andere aanbevelingen dan overdag. TPVision liet ons weten dat je achteraf ook nog kan kiezen om bepaalde zaken niet meer te laten profileren. Een ‘opt-out' is dus ook mogelijk, al vonden we dat scherm niet onmiddellijk terug.

De apps van het vroegere Netcast platform blijven beschikbaar, je vindt ze terug via de ‘app-gallery’, en ze nemen gewoon een plaats in tussen de andere apps. Philips voorziet verder ook nog een eigen ‘TV menu’ dat over de Android interface verschijnt. Hier vind je internetbrowser, de ‘app-gallery’, andere ingangen, instellingen en ook eigen aanbevelingen van TPVision onder ‘Top Picks’. We vragen ons voorlopig af of dat niet erg verwarrend zal zijn. 

,

In deze nieuwe modellen legt TPVision de nadruk op zijn ‘Micro Dimming’ techniek, die nu het beeld onderverdeelt in 6400 zones om het contrast te verbeteren. Dit zijn weliswaar software zones, geen zones in de achtergrondverlichting. ‘Super Resolution’ zorgt zowel op Full HD als Ultra HD voor de beste upscaling op vlak van kleur en detail, terwijl Perfect Natural Motion instaat voor vloeiende beelden. Vanaf de 6400-reeks gebruiken de schermen ‘Micro Dimming Pro’ waarbij ‘Micro Dimming’ gecombineerd wordt met het gebruik van de omgevingssensor. Zo kan er bij minder omgevingslicht gedimd worden met nadruk op donkere partijen, en bij veel omgevingslicht eerder met nadruk op lichte partijen.

Op de laagste modellen na gebruikt TPvision overal 10-bit panelen en intern zelfs 12, 14 of 17 bit beeldverwerking. Kleurbanding, een effect dat op sommige toestellen van 2014 iets te nadrukkelijke zichtbaar was, is daarmee hopelijk van de baan.

,

Hoe zit het dan met quantum dots, breder kleurbereik en HDR? Aangezien de topmodellen pas in het najaar verschijnen moest TPVision Die drie hot topics even vermijden. Maar we kregen toch een aantal interessante previews.

TPVision zal geen gebruik maken van quantum dots. Te duur, luidt het oordeel, en met behulp van wide gamut leds kan je gelijkaardige resultaten bereiken. Een mening die overigens ook Sony en Panasonic lijken te delen.

Helderdere schermen, een vereiste voor HDR, komen er wel. In de 8000 reeks zal ‘Bright Pro’ technologie zitten, lees krachtigere witte led's, die de lichtopbrengst 'substantieel' zullen verhogen. Exacte cijfers kregen we echter niet. In de 9000 reeks wordt dat bovendien gecombineerd met een direct led achtergrondverlichting met local dimming, die bestaat uit ‘substantieel’ meer dan 144 segmenten. Onder de namen ‘Micro Dimming Premium’ en ‘Bright Premium’ combineer je zo heel helder wit en uitstekend zwart. TPVision had drie toestellen klaar staan voor een demo, en die liet weinig aan de verbeelding over. De heldere toestellen verbeteren het beeld met een reuzensprong. Het toestel met local dimming leverde bovendien uitmuntende zwartwaardes.

Ook voor HDR was er een demo. Welke HDR-standaarden de toestellen zullen ondersteunen is nog niet volledig duidelijk, maar Open HDR zou alvast op de lijst staan. Op twee 9000-modellen kregen we een clip uit Oblivion te zien, één zoals hij nu op Blu-ray verkrijgbaar is en één die in HDR gemastered is. De content werd aangeleverd door een pc, via HDMI 2.0a. Ook hier was het verschil enorm. Veel meer detail, duidelijke contrast, meer kleur. HDR zal deel uitmaken van de nieuwe standaard voor ultra HD schijven. Danny Tack, Director Product Strategy & Planning liet weten dat HDR-content enkel aangeleverd kan worden via HDMI 2.0a, een kleine update aan de HDMI-standaard, nodig om de metadata die de aanwezigheid van HDR signaleert mee te kunnen geven. Een update van bestaande HDMI 2.0 poorten naar HDMI 2.0a zou volledig via firmware kunnen. Maar ondersteuning voor HDR-standaarden zelf moet wel in het scherm ingebakken zitten.

,

In het Full HD aanbod vinden we de 4100/4200, 5300, 5500, 6300 en 6510/6520 reeksen. Vooral de 6300-reeks springt in het oog. Beschikbaar in 40 en 48 inch is dit een televisie zonder Smart TV functies. Uiteraard bedoeld voor mensen die gewoon een goede beeldkwaliteit willen zonder verdere franjes. Het concept was zeker aantrekkelijk geweest enige jaren terug, of het nu nog een goede keuze is vinden we twijfelachtig. Veel zal uiteraard afhangen van de prijs. Vanaf de 5500-reeks (uitgezonderd de 6300) krijg je Android TV en vanaf de 6300-reeks (uitgezonderd de 6400) krijg je Ambilight.

Het Ultra HD aanbod beslaat momenteel vijf reeksen: 6400, 7100/7120, 7150 en 7600. De 7150 is een variant op de 7100 met een kleine soundbar.

Prijzen en beschikbaarheid zijn nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.