Toon alles (7)
Eric  Beeckmans

Android tv

TPVision startte vorig jaar al met de introductie van Android, maar toen ging het nog om een KitKat versie die door TPVision zelf in de tv-interface verwerkt was. Met matig succes overigens, we vonden de interface nooit echt natuurlijk aanvoelen. Dit jaar gebruikt TPVision net zoals Sony het door Google ontworpen Android tv platform, gebaseerd op Android L. 80% van de 2015 modellen zullen voorzien zijn van dit nieuwe smart tv platform, te beginnen vanaf de 5500-reeks en hoger. Wie vorig jaar al voor een Android tv toestel koos, moeten we helaas teleurstellen. Geen enkel 2014 model zal een upgrade krijgen naar het nieuwe platform.

Dat smart tv aanzienlijk wint aan belang bleek al snel uit een aantal cijfers: 80% van de kijkers maakt gebruik van smart tv. Enigszins onverwacht is dat erg goed verspreid over de verschillende leeftijden. Het is dus zeker niet enkel de jongere generaties die online kijken. YouTube en Netflix blijken zelfs explosief te groeien.

Ook gaming neemt steeds meer een prominente plaats in op smart tv. Naast OnLive (zie review hier), het online game streaming platform dat TPVision vorig jaar reeds introduceerde, zullen er dit jaar ook downloadbare games van gekende namen zoals EA en Gameloft bijkomen. Samen met het andere aanbod in de Google Appstore zal dat voor een uitgebreide keuze zorgen.

De introductie van Android tv zorgt ook voor het verdwijnen van sommige features. Zo ondersteunt Google geen camera's op dit platform. Geen videochat via Skype meer. Ook de aanwijzer functie van de remote is verdwenen, die is vervangen door een touchpad dat veeggebaren ondersteunt. Een jammere keuze vinden we. Testen zullen moeten uitwijzen hoe vlot het gebruik is.  De remote beschikt wel nog over een keypad aan de achterzijde en is uitgerust met een Netflix-toets.

De Android TV interface zag er prima uit, en demo’s lieten een erg vlotte indruk. Apps worden weergegeven door grote duidelijke tegels en zijn onderverdeeld in verschillende ‘shelves’ of schappen waar je met de touchpad makkelijk door navigeert. Apps worden gerangschikt al naargelang het gebruik, laatst gebruikte apps staan eerst in de rij. Zolang je de enige gebruiker bent van de televisie is dat geen probleem. Of dat wel een praktische ervaring zal zijn als er meerdere gebruikers zijn, en jouw favoriete apps mogelijk plots verdwenen zijn uit de lijst, zal wat afhangen van de situatie. Je kan in elk geval geen verschillende gebruikersprofielen instellen. Die optie wordt door Google zelf verboden.

gerelateerde items