Toon alles (7)
Eric  Beeckmans

Toekomstmuziek

Hoe zit het dan met quantum dots, breder kleurbereik en HDR? Aangezien de topmodellen pas in het najaar verschijnen moest TPVision Die drie hot topics even vermijden. Maar we kregen toch een aantal interessante previews.

TPVision zal geen gebruik maken van quantum dots. Te duur, luidt het oordeel, en met behulp van wide gamut leds kan je gelijkaardige resultaten bereiken. Een mening die overigens ook Sony en Panasonic lijken te delen.

Helderdere schermen, een vereiste voor HDR, komen er wel. In de 8000 reeks zal ‘Bright Pro’ technologie zitten, lees krachtigere witte led's, die de lichtopbrengst 'substantieel' zullen verhogen. Exacte cijfers kregen we echter niet. In de 9000 reeks wordt dat bovendien gecombineerd met een direct led achtergrondverlichting met local dimming, die bestaat uit ‘substantieel’ meer dan 144 segmenten. Onder de namen ‘Micro Dimming Premium’ en ‘Bright Premium’ combineer je zo heel helder wit en uitstekend zwart. TPVision had drie toestellen klaar staan voor een demo, en die liet weinig aan de verbeelding over. De heldere toestellen verbeteren het beeld met een reuzensprong. Het toestel met local dimming leverde bovendien uitmuntende zwartwaardes.

Ook voor HDR was er een demo. Welke HDR-standaarden de toestellen zullen ondersteunen is nog niet volledig duidelijk, maar Open HDR zou alvast op de lijst staan. Op twee 9000-modellen kregen we een clip uit Oblivion te zien, één zoals hij nu op Blu-ray verkrijgbaar is en één die in HDR gemastered is. De content werd aangeleverd door een pc, via HDMI 2.0a. Ook hier was het verschil enorm. Veel meer detail, duidelijke contrast, meer kleur. HDR zal deel uitmaken van de nieuwe standaard voor ultra HD schijven. Danny Tack, Director Product Strategy & Planning liet weten dat HDR-content enkel aangeleverd kan worden via HDMI 2.0a, een kleine update aan de HDMI-standaard, nodig om de metadata die de aanwezigheid van HDR signaleert mee te kunnen geven. Een update van bestaande HDMI 2.0 poorten naar HDMI 2.0a zou volledig via firmware kunnen. Maar ondersteuning voor HDR-standaarden zelf moet wel in het scherm ingebakken zitten.

gerelateerde items