Een AV-receiver is veruit het meest veelzijdige toestel in de cinefiele woonkamer, maar toch zorgen de stevige afmetingen van zo'n apparaat weleens voor irritaties. Daar doet Pioneer wat aan met zijn nieuwe 'slim line' AV-receivers. Die zijn een stuk compacter en eleganter dan de klassieke versies, maar behouden wel de belangrijkste functionaliteit.

Het design van de nieuwe VSX-S510 en S310 doet niet meteen denken aan de AV-receivers die we regelmatig op onze testbank hebben staan. De breedte springt met 435 millimeter niet echt uit de band, maar dankzij de beperkte diepte (316 millimeter) en minimale hoogte (85 millimeter) is het een stuk eenvoudiger om ze een plaatsje te geven in een kast.

Efficiënt
Onder de kap gaat elektronica schuil die maximaal een 5.2- (VSX-S310) of 6.2-luidsprekerset (VSX-S510) kan aansturen, wat volstaat voor de meeste woonkamergerichte surroundopstellingen. De versterker levert daarbij maximaal 110 watt per kanaal, wat op het konto geschreven mag worden van de efficiënte klasse-D versterkertechnologie.

Die belooft voor een krachtig, gedetailleerd en dynamisch geluid te zorgen, terwijl de warmte-afgifte toch tot een minimum beperkt blijft.

Verrassend veel extra's
Wat pure functionaliteit betreft, leveren de nieuwe slime line AV-receivers verrassend weinig in. Het grootste verschil zit 'm bij de aansluitingen, waar het aanbod beperkter uitvalt dan bij de grote jongens.

De belangrijkste zaken zijn echter wel aanwezig. Zo beschikt de VSX-S510 over zes HDMI-ingangen (waarvan er één MHL-compatibel is), terwijl de S310 vier HDMI-inputs tot zijn beschikking heeft. Ook een iPod-compatibele USB-aansluiting is op beide toestellen van de partij.

De VSX-S510 is daarnaast nog voorzien van heel wat extra functionaliteit, met leuke comfortfeatures zoals Spotify Connect, HTC Connect, AirPlay en vTuner. Muziek streamen via USB of DLNA kan dan weer bij beide nieuwkomers, al biedt de S510 een aanzienlijk uitgebreidere bestandsondersteuning.

Naast MP3, WMA en AAC speelt de topper ook hi-res bestanden af in FLAC, AIFF en ALAC-indelingen. Leuk detail: ook gapless playback wordt ondersteund op de S510, zodat er geen ongewenste stiltes meer vallen tussen tracks op klassieke albums of live-uitvoeringen. Optioneel kan er ook nog een Bluetooth-adapter worden toegevoegd.

En natuurlijk is het ook mogelijk om de S510 te bedienen met de gratis ControlApp van Pioneer, die beschikbaar is voor Android en iOS.

Vanaf november
Beide slim line AV-receivers worden vanaf november in de winkels verwacht. Voor de Pioneer VSX-S510 betaal je dan 449 euro, terwijl je de VSX-S310 al voor 349 euro mee naar huis neemt.