Ongeveer een jaar geleden zagen we op een EISA-event al een update voor de Pioneer A-70, met een ingebouwde DAC. Het lijkt er nu op dat die A-70DA binnenkort opduikt, samen met een minder krachtige A-50DA.

De nieuwe versies van de klasse D-versterkers kun je beschouwen als 'upgrades' van de bestaande modellen, die in 2013 geïntroduceerd werden. De A-70 namen we toen onder de loep (hier getest). "Voor net geen 1.000 euro haal je een erg compleet en flexibel pakket in huis dat veel waar biedt voor het geld, en vooral bij liefhebbers van detail, snelheid en kracht goed onthaald zal worden. Door het directe karakter valt er altijd wat te beleven, al betekent dit ook dat je een combinatie met uitgesproken felle speakers beter vermijdt", was toen de conclusie.

De nieuwe A-70DA en A-50DA brengen vooral vernieuwing in het digitale domein. Beide modellen zijn uitgerust met de ESS Sabre Ultra DAC-chip, wat de deur opent naar het rechtstreeks afspelen van hi-res PCM (tot 384 kHz / 32-bit) en DSD-bestanden (tot 11,2 MHz). Dat is zeker voor de A-50 een grote stap, want de vorige versie beschikte niet over een USB-ingang om een digitale verbinding met een computer te leggen.

De achterkant van de A-70DA verraadt nog meer veranderingen. De layout is aanzienlijk aangepast, onder meer met de toevoeging van gebalanceerde XLR-ingangen. Dat lijkt meteen het voornaamste verschil met de A-50DA, die over hetzelfde vermogen beschikt en aanzienlijk goedkoper is. Hoewel beide modellen over een phono-ingang beschikken, kan enkel de A-70DA om met MC-draaitafels. De twee Pioneers pakken aan de voorkant uit met een mooi afgewerkte aluminium voorplaat, afgewerkt in zwart of zilver.

De adviesprijzen van de nieuwe Pioneer-versterkers zijn 899 euro (A-50K) en 1.499 euro (A-70DA).