Redactie

Piratenbestrijder confronteert Google Video met illegale top 50

Een Amerikaanse antipiraterijgroep heeft een top vijftig online gezet van illegale films en tv-series die op Google Video circuleren. De groep wil aantonen dat de zoekmachine te weinig moeite doet om piraterij tegen te gaan.

De lobbygroep, het National and Legal Policy Center (NLPC), zet de lijst naar eigen zeggen op zijn site om Google “te beschamen”. De groep wil aantonen hoe wijdverspreid de illegale vertoning van films en televisieseries op de zoekmachine is door titels en kijkcijfers te vermelden. Uitschieters zijn Superman 3 (237,480 kijkers) en Hollow Man II (625,978 kijkers). NLPC-voorzitter Ken Boehm: “Google zegt dat het alleen een verantwoordelijkheid heeft om piraterij offline te halen als de rechthebbende daartoe verzoekt onder de Digital Millennium Copyright Act.”

Het NLPC beweert dat ook gloednieuwe films als Live Free, Die Hard, het zojuist verschenen laatste deel uit de Die Hard-reeks, al te vinden zijn op het videoportaal van Google. NLPC-voorzitter Boehm was de afgelopen maand trouw bezoeker van Google Video en hield nauwkeurig bij welke nieuwe films hij illegaal online zag verschijnen. Naast Live Free, Die Hard zag hij een exemplaar van Harry Potter and the Order of the Phoenix voorbijkomen en vond hij The Last Legion, een film die officieel pas eind augustus in de bioscoop verschijnt.

“Critici vinden dat Google een bijzonder winstgevend bedrijf is en het meest geavanceerde technologiebedrijf van het moment. Het kan gemakkelijk efficiënter zijn bij het filteren van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Daarbij halen we aan dat Google beweert dat het altijd goed werk verricht bij het blokkeren van zaken als pornografisch materiaal, onthoofdingen en dergelijke”, vindt Boehm.

,
Gabriel Stricker, een woordvoerder van Google, zegt dat het bedrijf zijn uiterste best doet om ongewenste inhoud van de videosite af te houden, maar voegt daar aan toe “dat geen enkel systeem waterdicht is en dat de methoden voor dergelijk toezicht nog niet definitief vaststaan.”

Stricker gaat verder door te zeggen dat de voorkeuren van copyrighteigenaren ver uiteen kunnen liggen. “Sommige rechtsafdelingen van bedrijven laten een video na een dag offline halen en de marketingafdeling plaatst hem de volgende dag zelf online. Dat is hun goed recht, maar onze gemeenschap kan dit soort dingen niet van tevoren weten. Dat kunnen wij zelf ook niet. Hoe goed onze identificatie ook is, zij zal nooit in staat zijn om de gedachten van de rechthebbenden te lezen.”

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.