De Nederlandse piratenbestrijder Brein zegt een keten van 75 bittorrentsites te hebben afgesloten. Niet eerder werden in één keer zoveel p2p-uitwisselsites tegelijkertijd neergehaald, zegt de organisatie. 

Het betreft onder meer de Nederlandstalige sites Allmypower.org, Luckytorrents.org, Allmymovies.org, Digi-tor.org en Seederstor.org. In totaal hadden zij honderdduizend links en een half miljoen gebruikers, aldus Brein.

Voorkeursbehandeling
De sites werden door verschillende personen beheerd maar maakten allemaal gebruik van hetzelfde zakenmodel, dat ze van eenzelfde persoon in franchise kregen. Ze verdienden geld door een voorkeursbehandeling te geven aan gebruikers die een donatie betaalden. Zij konden dan een tijdlang onbeperkt downloaden, licht Brein toe.

"Er is hier duidelijk sprake van een organisatie die er op gericht is illegaal geld te verdienen met een keten van op zich kleinere sites, die systematisch diefstal van andermans creatieve werk organiseren", meent Brein-directeur Tim Kuik. De organisatie heeft aangifte gedaan bij de Nederlandse belastingrecherche en gaat proberen om de site-beheerders burgerlijk aansprakelijk te stellen.