VR - Virtual Reality - staat tegenwoordig weer volop in de kijker. Mogelijk werpt ook Sony zich in de strijd.

Sony heeft al een paar jaar een Personal 3D-Viewer op de markt. Lees hier onze review van de HMZ-T2 en de HMZ-T1. Dat toestel is ondertussen aan zijn derde incarnatie toe, de HMZ-T3. Al die tijd leek het ons voor de hand liggend dat Sony dit toestel zou verfijnen tot een echte VR-headset. Voeg een bewegingssensor toe die je hoofd perfect volgt en hey, presto, je kan rondkijken in je games. 

Een recente uitspraak van John Smedley, president of Sony Online Entertainment, lijkt er nu op te wijzen dat Sony dat ook gedacht heeft. Tijdens een 'Ask Me Anything Interview' op Reddit liet hij een stevige hint vallen.

Vraag: " Terugkijkend naar de EQN Black Box Video en het stuk waarin Terry een Oculus Rift draagt... Zijn jullie van plan om te experimenteren met andere VR-oplossingen  zoals de Vituix Omni, STEM System etc?"

Antwoord: "Ik hoor goede dingen over twee kanshebbers, waarvan er eentje zelfs van Sony komt. Ik denk wel dat het echt is en wie weet hebben we dan uiteindelijk ook onze Snowcrash."

'Snow Crash' is een referentie naar een boek van Neal Stephenson waarin het internet geëvolueerd is naar het 'Metaverse' dat er uitziet er als een MMO in virtuele realiteit. Als John Smedley denkt dat Sony een headset ontwikkelt die EverQuest Next in die richting stuurt, wel, dat is we we noemen een sterk gerucht.

De headset waar iedereen grote verwachtingen voor koestert is Oculus Rift. Begonnen als een Kickstarter genereerde het project zoveel positieve feedback dat bijna elke grote naam in game development er zijn steun voor uitsprak. Alsof dat nog niet genoeg was, kreeg het in augustus 2013 de uitgesproken steun van John Carmack. De beroemde ontwikkelaar van games zoals Wolfenstein 3D, Doom en Quake verliet zijn eigen bedrijf, id Software, en werd Chief Technology Officer bij Oculus VR.