De platenindustrie klaagt de grootste internetprovider van Ierland aan omdat deze "op grote schaal" copyrightschending toelaat op zijn servers. Eircom ontkent en zegt dat het niet is verplicht om te filteren.

Volgens de aanklagers, EMI, Sony BMG, Universal en Warner Music, heeft breedbandprovider Eircom niets gedaan om illegaal P2P-verkeer op zijn servers te voorkomen. De platenlabels willen de provider via de Copyright and Related Rights Act 2000-wet dwingen om het illegaal delen van muziekbestanden op zijn netwerk te blokkeren.

Eircom heeft zogezegd geweigerd om zijn verkeer te filteren en beweert dat het verwijderen van beschermd materiaal zal leiden tot beschadiging van zijn eigen systemen. Het zegt daarnaast dat het niet op de hoogte is dat zijn servers worden gebruikt voor het illegaal delen van muziekbestanden. Het bedrijf voegt daar nog aan toe dat het wettelijk niet verplicht is om zijn netwerkverkeer in de gaten te houden.

"Industrie lijdt zwaar"
Volgens Willie Kavanagh, de Ierse directeur van EMI en voorzitter van de Irish Recorded Music Association (IRMA), lijdt de Ierse muziekindustrie zwaar onder illegaal P2P-verkeer. Hij beweert dat de industrie tussen 2001 en 2007 meer dan veertig miljoen euro is misgelopen en denkt dat de toenemende populariteit van breedbandinternet de situatie zal verergeren. Hij zegt tegen RTE Business dat hij “de grootste achting” heeft voor Eircom, maar beweert dat de internetaanbieder zich “er wel van bewust” is dat zijn servers worden gebruikt voor misbruik van auteursrechten “op grote schaal”.