Als Apple een iPod wil verkopen met voorgeprogrammeerde muziek erop, zal het een deel van de winst per verkocht toestel moeten overdragen aan de platenlabels die de muziek leveren. Dat zegt een anonieme bron die is betrokken bij de onderhandelingen over een nieuw model voor de mediaspeler.

Deze insider vertelde CNET News dat een plan in de maak is waarbij een Apple-speler bij verkoop wordt volgeladen met een hoeveelheid muziek, die na een half jaar tot een jaar overgaat in een abonnementsmodel. De bron zegt dat de platenmaatschappijen licenties aan Apple willen verkopen en dat ze daarnaast “een deel van de toestelverkoop" toegestopt krijgen.

Apple weigert te reageren op de uitgelekte informatie. “We geven geen commentaar op geruchten en speculaties”, zegt een woordvoerder. De hardwareproducent begon enkele maanden geleden onderhandelingen met Universal Music Group, zo meldde de Financial Times, en heeft nu de gesprekken uitgebreid naar de andere drie grote platenmaatschappijen: Warner, EMI en Sony BMG.