Flitsende graphics, een monsterlijk groot OLED-scherm, twee analoge sticks. Een waslijst aan eerste titels, waaronder enkele ware toppers. Het mag duidelijk zijn, de PlayStation Vita is in het land.PlayStation Vita, kortweg PS Vita, staat voor Sony’s nieuwste draagbare spelconsole. Het is een lekker in de hand liggend apparaat met een strak design en een verzorgde afwerking. Wie ooit de voorganger hanteerde, herkent onmiddellijk een aantal vertrouwde elementen.


Het zit hem in de vingers
Eindelijk mogen we een handheld vastnemen waar twee analoge sticks op aanwezig zijn. De ideale vertaling van bijna alle controllers van spelconsoles, eindelijk beschikbaar voor onderweg.

Naast de analoge sticks vinden we nog twee bumperknoppen, vier klassieke PlayStation-toetsen en een D-pad. Daar houdt het echter niet bij op. Dankzij de ingebouwde gyroscopen, een elektronisch kompas en een accelerometer registreert de PS Vita elke beweging die je ermee maakt. En last but not least: een aanraakgevoelig multitouchscherm en een groot touchpad dat het hele centrale gedeelte van de achterzijde van de PS Vita beslaat.
 

PlayStation Vita is beschikbaar


Het valt op dat, ondanks de compacte vorm van de PS Vita, alle besturings- en controleopties op een ergonomisch verantwoorde manier ondergebracht zijn op de spelconsole. In het geval van de PS Vita zijn dat al je vingers.


Sociale mogelijkheden
Naast gamen kan de PS Vita nog enkele extra’s. Zo kun je via het PlayStation Network gratis toepassingen downloaden die Facebook, Google Maps, Skype en Twitter naar de PS Vita brengen. De PS Vita is geen telefoon, maar via Skype kun je er wel mee bellen.

Facebook en Twitter houden je dan weer de hoogte van wat je vrienden doen en bieden je de mogelijkheid om via die weg informatie met hen te delen. Allemaal handig, maar we vragen ons af of daar nog wel vraag naar is nu velen al een smartphone hebben met dezelfde functies.

Daarnaast is er nog de app ‘Dichtbij’, speciaal voor de PS Vita ontwikkeld. Je kunt ermee zien wat andere PS Vita-gebruikers bij jou in de buurt op dat moment spelen of wat ze pas hebben gespeeld. Je kunt vrienden en nieuwe spelers virtueel ontmoeten. Heel handig als je met andere Vita-eigenaars lokaal wilt spelen, maar dagdagelijks ga je heus niet checken of iemand in de buurt een PS Vita heeft. Een leuke functie, maar lang niet zo belangrijk als Sony doet voorkomen.