Nintendo probeert uit alle macht de verkoop van de R4 te stoppen. R4 is een populaire modchip waarmee Nintendo DS-eigenaren, naast films en muziek, spellen die ze van het internet downloaden kunnen afspelen.

Het kleine accessoire is een van de eerste geslaagde pogingen om piraterij de consolewereld binnen te brengen. Rechters zien voorlopig geen reden om de R4 en andere modchips te verbannen.

De chip, die via een geheugenkaartje in de MicroSD-aansluiting van de console past, kan voor 2 GB aan spellen bevatten. Hiermee kunnen eigenaren tientallen gedownloade games bewaren en back-ups maken van de spellen die ze al in bezit hebben. De R4 is eenvoudig aan te schaffen via het internet en zelfs verkrijgbaar bij de Engelse afdeling van Amazon.

Bedreiging
Volgens Nintendo biedt de modchip een dreiging die het niet eerder in zijn bestaansgeschiedenis is tegengekomen. "Wat anders is aan deze apparaten is de manier waarop ze worden gedistribueerd en de impact die ze hebben door het internet", zegt hoofd antipiraterij bij Nintendo Jodi Daugherty tegen The Independent.

De consolemaker is dan ook fel ten strijde getrokken tegen de fabrikant van de R4. In juli diende het samen met 54 spelontwikkelaars een aanklacht in tegen distributeurs van modchips in Japan. Het liet daarnaast verschillende invallen doen bij de Chinese fabriek waar de R4 wordt gemaakt en schrijft waarschuwingsbrieven naar websites waar DS-gamers spellen kunnen downloaden.

Boycot
Britse verkopers van games en consoles zijn zelf in actie gekomen tegen de R4. Zij riepen afgelopen juli op tot een boycot nadat zij een daling van de verkoop van Nintendo DS-spellen hadden waargenomen.

Een groep Nederlandse webwinkels denkt echter precies het tegenovergestelde: zij spanden in dezelfde maand een bodemprocedure aan tegen Nintendo om het verbod op de verkoop van modchips in Nederland ongedaan te maken.