De iPhone 3G bereikt op vrijdag 11 juli eindelijk ons land. ZDNet had twee weken de tijd om in avant-première kennis te maken met de marketinghit van 2007. Kan Apple de hype waarmaken?

Wie de originele iPhone kent, zal niet verrast opkijken als hij de iPhone 3G onder ogen krijgt. Het ontwerp is grotendeels gelijk gebleven, met een groot touchscreen met onderaan een enkele toets. Er zijn een paar subtiele verschillen.

De achterkant van de iPhone is glanzend. Een pluspunt is dat u kunt kiezen tussen een zwarte of witte kleur, althans bij de 16 GB-versie. Nadeel is dat de nieuwe achterkant bijzonder snel vingerafdrukken toont.

Bovendien is de achterkant iets afgeronder en zijn de volumeknoppen, de vibreerknop en de aan/uit-toets in metaal afgewerkt, wat het toestel iets gelikter doet overkomen.

Techniek
De grote veranderingen liggen op technisch vlak. 3G-ondersteuning is wellicht de allerbelangrijkste vernieuwing voor de iPhone, een toestel dat u meer dan ooit zal aanmoedigen om mobiel te internetten. Daar zorgen de goede implementatie van de browser en e-mail wel voor.

Concreet betekent 3G dat de iPhone datasnelheden tot 3,6 Mbps aankan, afhankelijk van de dekking die uw operator biedt. Want - en dit is exclusief voor België - in ons land kunt u zelf kiezen of u de iPhone combineert met Base (voorlopig enkel via EDGE), Mobistar of Proximus.

Navigatie
Een ander nieuw onderdeel waar veel mensen naar vooruitkijken is de GPS-ontvanger. Het gaat hier om een ontvanger van de tweede generatie, wat betekent dat de iPhone eerst op basis van de celinformatie van het mobiele operatornetwerk een lokalisatie uitvoert (wat snel gaat, maar onnauwkeurig is) en daarna een precieze plaatsbepaling uitvoert met behulp van GPS-satellieten.

De iPhone voert een snelle en ruwe lokalisatie uit op basis van informatie van de operator.

Het grote voordeel van deze dubbele aanpak: het lokaliseren gaat vlugger en werkt ook binnenshuis. In sommige landen past de iPhone nog een derde methode toe, door te kijken naar omringende WiFi-netwerken.

Apple levert echter geen navigatiesoftware met de iPhone mee, alleen integratie met Google Maps. Hiermee kunt u echt niet met de auto navigeren, want u moet continu kaartgegevens afhalen én de kaarten bewegen niet mee met uw positie. U rijdt dus binnen de kortste keren 'van het scherm af', tenzij u zelf de landkaart opschuift. Maar zowel TomTom als Garmin heeft aangegeven zijn software naar de iPhone te brengen.