Redactie

Primeur: Sonos Controller 200 getest

Sonos introduceert een nieuwe afstandbediening met touchscreen voor haar draadloze multiroom-audiosysteem, de Controller 200. Die haalt de mosterd bij de iPhone, of was het net andersom?

Sonos bouwt al jaar en dag erg betrouwbare en gebruiksvriendelijke oplossingen voor draadloze multiroom-audiotoepassingen. Het gamma bestaat uit een tweetal verschillende Zoneplayers die je plaatst in ruimtes waar je muziek wil horen, een zogenaamde Zonebridge die je verbindt met je router en een Controller 100 waarmee je het geheel bedient. Hoewel de Controller 100 erg goed functioneert en aangenaam in gebruik is, werkte Sonos al geruime tijd aan een nieuwe versie, mét touchscreen dit keer.

Nog voor Sonos klaar was met de vernieuwde afstandbediening, verscheen eind vorig jaar een Sonos Controller for iPhone (en iPod Touch) in de App Store van Apple. Gratis en voor niets te downloaden. Op het eerste gezicht lijkt dat op schieten onder de eigen duiven, maar Sonos ziet dat anders. “Een iPhone of iPod touch is een individueel apparaat, iets dat je meedraagt in de broekzak. Onze nieuwe CR200 controller hoort thuis op een centrale plaats in de woning en biedt alle bewoners de gebruikservaring die typisch is voor Sonos”, aldus Fiede Schillmoeller van Sonos Europe.

FWD Magazine en ZDNet kregen de kans om de nieuwe Controller 200 in avant-première aan de tand voelen. Je kan het volledige systeem met de nieuwe controller aan het werk zien in deze videoreview; een gedetailleerde test vind je onder de video op deze webpagina.

 

 

,

iPhone look-a-like
De Controller 200 is een erg stijlvolle verschijning. Veel compacter dan zijn voorganger, maar vooral voorzien van een erg goed aanraakgevoelig kleurenscherm met een resolutie van 640 bij 480 pixels. Ter vergelijking: het scherm van de iPhone is even groot (3,5 inch), maar telt slechts 480 bij 320 beeldpunten.

Wat aanraakgevoeligheid betreft, scoort de Controller 200 al even goed. Je hoeft het scherm niet eerst aan te raken om het te activeren; het is van bij de eerste toetsaanslag al wakker.

Ook scrollen is mogelijk met eenvoudige sleepbewegingen van je vingertoppen. Een virtueel toetsenbord verschijnt automatisch als je de zoekfunctie activeert, en de lijst van artiesten, albums of nummers wordt automatisch korter naarmate je meer letters intypt.

Dat verloopt trouwens probleemloos, eens je door hebt hoe je tijdens het typen meteen kan zien welke letter je hebt aangeraakt en die drukbeweging desgewenst meteen kan corrigeren. Uiteraard krijg je coverart of logo’s van (internet)radiostations te zien bij het afspelen van muziek.

Het doet allemaal erg aan de iPhone denken, en dat is uiteraard geen toeval. In se gaat het over dezelfde toepassing, enkel het jasje is anders.

Robuust
Om even terug te komen op dat jasje: dat is opgetrokken uit aluminium en achteraan voorzien van een coating van rubber om de controller iets ‘tafelvaster’ te maken. Het achterpaneel is verwijderbaar, waardoor de batterij eenvoudig vervangen kan worden, een niet te miskennen voordeel voor aan apparaat dat jarenlang de dienst moet uitmaken in een audioset.

Sonos levert overigens meteen een cradle bij de CR200. Bij de vroegere versie moest je daarvoor nog bijbetalen. Waarmee we meteen naadloos belanden bij het punt waarop Sonos steevast een veeg uit de pan lijkt te krijgen: de prijszetting.

,

Wie zijn huis wil uitrusten met een Sonos multiroomsysteem, moet flink wat honderdjes opzij hebben liggen. Een Zoneplayer 90 – de versie zonder ingebouwde versterker – kost je bijvoorbeeld 349 euro. De Zoneplayer 120, met 2 x 55 watt digitale versterker, komt op 499 euro. De nieuwe CR200 Controller kost 349 euro, inclusief cradle. Gooi je deze drie componenten samen in een voordeelbundel, de zogenaamde BU250, dan ben je 999 euro armer én een puik multiroom audiosysteem rijker.

Vooral dat laatste wordt in de hele prijsdiscussie vaak over het hoofd gezien. Er zijn heel wat streaming audio-oplossingen op de markt die op papier meer mogelijkheden bieden en aan de kassa minder kosten. Geen van die oplossingen biedt echter een vergelijkbare combinatie van ultiem gebruiksgemak, bedrijfszekerheid en muziekkwaliteit als de Sonos-bundels.

Of toch. Als we even kijken tussen de spullen die gespecialiseerde custom installers je willen verkopen, dan krijg je ook een systeem met touchscreen, feilloze internetradio en dito muziekdiensten. In de wereld van iMerge, Sooloos/Meridian en co heb je voor die 999 euro echter nog geen afstandsbediening.

Toegegeven, een Sonos-systeem moet nog worden aangevuld met een eigen netwerk, computer of netwerkschijf. Heb je die in huis en ben je een rechtgeaard muziekliefhebber met een verzorgde digitale muziekcollectie, dan is de Sonos BU250 meer dan ooit een verantwoorde investering.
 

Adviesprijzen (juli 2009):
Zoneplayer 90: 349 euro
Zoneplayer 120: 499 euro
CR200 Controller: 349 euro
BU250 bundel: 999 euro

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.