Begin mei komt de veelbesproken Sennheiser HD800 op de markt, het nieuwe topmodel van de Duitse hoofdtelefoonspecialist waaraan een prijskaartje van 1.000 euro vastzit. Wij brachten er een weekje mee door voor deze primeurtest.

Wat mag je verwachten van een hoofdtelefoon die zo’n smak geld kost? Om het kort samen te vatten: neutraliteit, een resolutie om ‘u’ tegen te zeggen en een ruimtelijke weergave die z’n gelijke niet kent.

De HD800 onderscheidt zich op heel wat vlakken van de andere hoofdtelefoons in het gamma van Sennheiser. Hij wordt bijvoorbeeld met de hand gemaakt in Duitsland, en op de technische fiche voeren exclusieve materialen de bovenhand. Ook op technisch vlak zijn er een aantal primeurs, zoals de 56mm grote drivers die de klank onder een hoek van 45 graden in het oor projecteren.

De HD800 is bepaald geen compacte hoofdtelefoon, maar toch valt hij relatief licht uit (260 gram). De met hoogwaardig kunststof afgewerkte oorschelpen voelen aangenaam aan en bedekken het overgrote deel van onze kaken, zonder al te veel druk uit te oefenen. Dat alles zorgt voor een nagenoeg perfect draagcomfort.