Prince is uit zijn zelfverkozen kluizenarij gekomen en heeft een appeltje te schillen met het internet. Zowel YouTube, eBay, als torrentsite The Pirate Bay krijgen een proces aan de broek, omdat ze zonder toestemming zijn muziek over het web verspreiden.

De Amerikaanse artiest, die een tijdje als The Artist Formerly Known As Prince (TAFKAP) door het leven ging en zich nu 3121 noemt, huurde in eerste instantie de Britse copyrightpremiejager Web Sheriff in om zijn belangen te behartigen. Het bedrijf benaderde websites die systematisch muziek en video's van het popicoon op hun pagina's plaatsten en verzocht hen met geschreven aanmaningen om het materiaal te verwijderen. Volgens John Giacobbi, de directeur van Web Sheriff. heeft nu voor de legale weg gekozen omdat sites als YoUTube en eBay hem geen ander bruikbaar alternatief hebben gelaten om zijn copyright te beschermen.

"In de afgelopen paar weken hebben we tweeduizend clips van YouTube laten verwijderden," zegt Giacobbi. "De volgende dag staan alweer honderd tot tweehonderd nieuwe clips online. Hun zakenmodel is gebaseerd op het maken van winst met andermans creatieve vruchten." In zowel de Verenigde Staten en Groot Brittannië wil Prince de gang naar de rechter maken en hij heeft een zweeds advocatenkantoor in de arm genomen om The Pirate Bay aan te pakken.

Een woordvoerder van eBay zegt dat het zijn best doet om de eigenaren van auteursrechten via speciale programma's te helpen. "We willen graag samenwerken met Prince en zijn vertegenwoordigers om te laten zien dat wij er voor zorgen dat illegaal materiaal offline wordt gehaald," aldus Hani Durzy van eBay. YouTube-chef Zahavah Levine voegt daar in een reactie aan toe: "De meeste copyrighteigenaren begrijpen dat wij auteursrechten respecteren. We werken elke dag hard om hun materiaal veilig te stellen en we ontwikkelen geavanceerde middelen om dat nog beter te doen." Google, de eigenaar van YouTube, maakte in juli bekend dat het na de zomer een nieuwe filter introduceert die via digitale vingerafdrukken controleert of een clip legaal is.