IFA bezoeken is altijd een vreemde cocktail van haastige meetings, shuttlebussen of taxi’s die net te laat aankomen, verloren lopen in een hal met 100 kleine stands en het gevoel van verwondering dat je onvermijdelijk overvalt als je voor het eerst de stand van een groot merk betreedt.

 

LG IFA from Redactie Xingo on Vimeo.

Wie bij LG binnenkomt, vraagt zich af of het licht uitgevallen is. Je merkt wat sterren aan het plafond en verder op aan de wand, maar bij nader onderzoek, en eens je ogen gewend zijn aan het duister, blijkt het om een hele reeks OLED tv’s te gaan. De sterren bewegen zacht, tot plots onderaan een uitbarsting van kleuren oplicht en zich door heel de opstelling baant. Het spektakel gaat nog even verder, en zet de krachtigste troef van LG’s OLED schermen met overtuiging in de verf. Zwart is echt wel perfect zwart. Ook als de kleuren van het scherm spatten is in deze pikdonkere omgeving nergens een hint van halo-effecten zichtbaar. Een indrukwekkend spektakel.

Ook het volgende deel van de stand, waar LG de voordelen van OLED nog eens uitgebreid aan bod laat komen, zijn de lichten gedimd en is de hele stand in het zwart gezet.  De boodschap is duidelijk. Wie voor het echte cinemagevoel wil gaan, kiest voor OLED. En we kunnen LG absoluut geen ongelijk geven.

Eerder dit jaar, tijdens onze review van de 55EG960V, het UHD OLED vlaggenschip, verloren we regelmatig de tijd uit het oog. De film, waarvan we maar een klein stukje gingen zien, echt waar, keken we dan toch maar helemaal uit. En de volgende film ook. De voordelen van OLED lezen dan ook als een droom voor de cinefiel. OLED is een emissieve schermtechnologie, wat betekent dat elke pixel zelf licht geeft. Een pixel die af staat geeft geen licht, waardoor het scherm perfect zwart kan weergeven. Naast een zwarte pixel kan bovendien een andere pixel gewoon aan staan en dus perfect wit weergeven. Zo beschikt een OLED –scherm over uitmuntend lokaal contrast. OLED biedt bovendien een enorme kijkhoek, een ultrasnelle reactietijd en uitstekende kleurweergave.