GlobalPandora heeft een update van de originele Pandora-speler, die de toegang voor niet-Amerikanen opnieuw blokkeerde, weten te omzeilen. De eigenaar zegt in de lucht te willen blijven zolang donaties zijn serverkosten blijven dekken.

Het alternatief voor Pandora, een webradiostation dat persoonlijke stations bouwt op basis van favoriete artiesten of muziekalbums, verscheen een paar dagen geleden online. Sinds het Amerikaanse bedrijf het aan de stok kreeg met lokale copyrightorganisaties, werd de toegang ontzegd aan luisteraars buiten de Verenigde Staten. GlobalPandora, dat qua uiterlijk en gedrag exact overeenkomt met het origineel, geeft buitengesloten gebruikers alsnog toegang.

Dat het Amerikaans bedrijf hier niet van is gediend, bleek kort na de start van globalPandora. De speler kreeg een update, waardoor de piratenversie van de populaire stream tijdelijk uit de lucht verdween. De eigenaar, die liever buiten de publiciteit blijft, heeft de blokkade echter weten te omzeilen.

“De site is puur bedoeld om niet-technische mensen te helpen om naar Pandora te luisteren”, vertelt hij per e-mail. Geblokkeerde gebruikers gebruikten voorheen plaatselijke proxyservers om toch toegang te krijgen, maar Pandora staat erom bekend dat het deze omleidingen fanatiek blokkeert. De ‘radiopiraat’ was al in mei vorig jaar van plan om een alternatief te ontwikkelen, maar omdat hij in bezit van een Squeezebox was, had hij er destijds geen haast mee.

Voor Britse gebruikers komt globalPandora bijzonder gelegen, omdat Pandora afgelopen dinsdag ook hen afsloot. Groot-Brittannië was het laatste land dat toegang had, maar moest onder druk van plaatselijke copyrightbeschermers een knieval maken.

De anonieme eigenaar houdt zijn dienst in de lucht zolang “Pandora niet meer problemen veroorzaakt”, maar geeft ook aan waar de mogelijkheden liggen: “Als donaties niet binnenkomen, verdrinkt globalPandora automatisch in zijn eigen succes”, verklaart hij.