Toon alles (6)

Copyright 2.0?
Los van alle juridische abstracties toont de praktijk aan dat 'het systeem' verre van optimaal is. De repartering of verdeling van de rechten is uitzonderlijk gecompliceerd, maar toch is een forfait slechts een benadering. Krista D'Haeseleer, algemeen directeur van SIMIM, stelt dat 80 procent van hun personeel zich bezighoudt met de analyse van radioplaylists, streamingdiensten en aangiftes. "Analyse gaat zo ver dat we de repartering berekenen per seconde aan zendtijd", aldus D'Haeseleer. Op basis van die data worden de repartities berekend en uitbetaald.

Ook zijn er andere copyrightstandaarden bezig aan hun opmars. De bekendste daarvan is de Creative Commons-licentie. Deze standaard werd ontwikkeld in 2001 - gelijktijdig met de opmars van web 2.0. De opzet was om een meer internationale, eenduidige en verstaanbare bescherming van intellectuele eigendom te bieden.

Deze licentie is ook afdwingbaar in een Belgische rechtbank. In 2010 won de Belgische band Lichodmapwa een rechtzaak tegen Le Festival de Theatre de Spa. De organisatie had een nummer van de band zonder naam en toenaam gebruikt in een advertentie. De Creative Commons-licentie liet geen commerciëel gebruik toe. De rechter gaf de Lichodmapwa gelijk en legde 1.500 euro schadevergoeding op.

3/3
gerelateerde items