Kwaliteitshuis DICE heeft zijn sporen in het shootergenre al ruimschoots verdiend. Naar goede gewoonte kenmerkt ook deze Battlefield-game zich door vrij realistisch aanvoelende militaire totaalbeleving waarbij je regelmatig het lot van de infanterist mag inruilen voor het besturen van een helikopter, tank of ander militair voertuig.

Daarvoor hoef je nooit door een telefoonboekdikke handleiding te ploeteren, want zo indrukwekkend overtuigend als de kogels je om de oren suizen en de wereld schokt wanneer granaten oncomfortabel dicht inslaan, zo toegankelijk is de besturing.

Dat verhaal waar je in de singleplayermodus aan een strak tempo doorheen ragt, houdt het midden tussen een actiethriller en een oorlogsfilm met het betere Hollywood-budget. Er zijn precies voldoende strategisch geplaatste rustmomenten om de volgende climax weer van voldoende impact te voorzien. De hele wereld-bedreigd-door-terroristen-plot laat zich in enkele lijnen neerschrijven, maar dat doet hier weinig of niets af aan de intense totaalbeleving.

Lijfelijk aanwezig
Het fictieve, maar tegelijk griezelig geloofwaardig militaire conflict waarin Battlefield 3 zijn spelers dropt, begint ergens aan de explosieve grens tussen Iran en Irak. Daar toont een steeds driester optredende militie zorgwekkende tekenen van organisatie.

Deze nieuwe vijand beschikt over een indrukwekkend arsenaal en zet dat met een moordend enthousiasme tegen jou in. Jij bent een U.S. Marine die ter plekke gestuurd wordt als onderdeel van een vredesmissie. Je komt er al snel achter dat die beoogde vrede een alsmaar hopelozer objectief lijkt.

Dit adrenalinepompende avontuur beleef je in de huid en het uniform van verschillende personages. Die hebben allemaal één ding gemeen: ze bevinden zich altijd in het heetst van de strijd of maken deel uit van cruciale geheime missies. De plot gaat overigens van start in het volatiele Midden-Oosten, maar de actie verplaatst zich nadien naar Parijs en New York.