Geluid

Review: Denon DNP-720AE

De DNP-720AE is zeker niet de meest compacte netwerkspeler die we recent getest hebben, want die eer is weggelegd voor de Inet6+ van Argon. Maar waar dat laatste toestel eerder past in een miniketen, is dat bij deze Denon niet het geval.

Neen, dit is gewoon een slimline apparaat dat qua breedte perfect in een klassieke hifiketen met losse componenten past. Die slanke lijn wordt nog versterkt doordat er op de voorkant nauwelijks iets te beleven valt.

Een grote multifunctionele toets en twee kleine knoppen, een grote display en een USB-poort: dat is het zowat. Een heel andere benadering dan bij de Marantz NA7004 of de Stream Magic 6 van Cambridge Audio, bijvoorbeeld.

Laat je evenwel niet afschrikken door die beschrijving, want de DNP-720AE zit goed in elkaar en oogt met zijn voorpaneel uit geborsteld aluminium best aantrekkelijk. Niet zo luxe als sommige duurdere spelers, dat is waar, maar het is zeker geen struikelblok.

Wij stellen vooral het grote en heldere display op prijs, dat overigens verdacht veel op die van de Marantz lijkt. Ook achteraan is er wat meer lege ruimte dan bij pakweg de Pioneer N50 of Stream Magic 6. Een ethernetpoort en analoge cinch-uitgangen zijn verplichte kost, en daar voegt deze Denon alleen nog een optische uitgang aan toe.

Hier vind je dus geen digitale ingangen om andere toestellen aan te sluiten. Wel zijn we blij om op de DNP-720AE een Wi-Fi-sticker te zien. Om die func- tie te gebruiken moet je wel de meegeleverde externe antenne op de achterzijde van het toestel schroeven.

Het vraagt wat werk om Wi-Fi te configureren via de knoppen vooraan of de afstandsbediening, maar dat moet je maar één keer doen. In elk geval is de Wi-Fi- verbinding een stevige plus, want niet iedereen heeft een netwerkkabel bij zijn hifiset liggen.

,

Ook bij de Denon mogen we eerst even wachten tot de meest recente firmware-update verwerkt is, nadat we het toestel hebben aangesloten op ons netwerk. Een werkje waarmee je wederom een tiental minuutjes kwijt bent.

Zoals wel vaker het geval is bij audio-apparatuur, ontvang je overigens geen informatie over wat een update nu juist verandert. Moet dat? Neen, maar het is wel leuk om weten. Even later kunnen we aan de slag.

Deze Denon heeft minder mogelijkheden en dat betekent dat de bediening ook vrij eenvoudig is. Voor niet-techies is dit een gedroomde oplossing, en je raakt al ver met de afstandsbediening of zelfs gewoon met de knoppen vooraan.

Heb je de neiging om veel te neuzen in lijsten met internetradiostations of te zoeken door het aanbod op een DLNA-server, dan zal je wellicht toch al snel naar de iOS-app grijpen die Denon beschikbaar stelt. Die app is overduidelijk een tweelingbroer van de Marantz-applicatie, met dezelfde lay-out en helaas ook dezelfde gebreken.

Meer nog, je kan perfect vanuit de Marantz-app de DNP720-AE bedienen en vice versa. Niet verrassend, wanneer je weet dat beide firma’s deel uitmaken van dezelfde holding. Een reden te meer om ze allebei eens grondig onder handen te nemen.

,

Dé grote troef van de DNP-720AE is dat het toestel AirPlay-compatibel is. Al begint dat pluspunt minder en minder onderscheidend te worden, naarmate meer fabrikanten het integreren op hun toestel. Bij deze Denon werkt en klinkt AirPlay prima, maar aangezien deze Apple-technologie niet aan compressie doet hadden we ook niet anders verwacht.

Ook met het DNLA-luik zit het goed: tijdens onze test hadden we geen enkel probleem om muziek te streamen vanaf een aantal servers. WMA Lossless en FLAC lust deze Denon eveneens, bestanden van 24 bit/96 kHz die via DLNA of de USB-poort vooraan worden aangeleverd inbegrepen.

Va diezelfde USB-poort op de voorkant kan je ook een iPod of iPhone aansluiten en muziek digitaal doorsturen. Bij onze tests met een iPhone 4S was er wel wat vertraging merkbaar vooraleer de index van muziekbestanden werd ingelezen of audio hoorbaar was als we op ‘play’ drukten.

De weergave van de DNP-720AE is zonder meer acceptabel voor de meeste muziekbestanden, al hangt natuurlijk veel af van het bronmateriaal. Bij minder goed gecodeerde MP3’s beginnen de hoge tonen al snel agressief te klinken.

Al bij al is de klank wat minder dynamisch en minder spannend dan bij de beste toestellen in het dossier netwerkspelers uit FWD44. Zeker niet slecht, maar mensen die fanatiek naar muziek luisteren en over een wat betere audio-installatie beschikken, hebben een betere keus aan de (toegegeven, iets duurdere) Marantz NA7004.

,

We schreven het al: de Denon DNP-720AE haal je niet in huis voor z’n features. Maar als je toch enkel muziek gaat streamen via AirPlay of internetradiostations gaat beluisteren, is dat geen probleem.

De prijs van deze Denon is ook relatief laag, dus je betaalt geen cent te veel. Ben je op zoek naar een toestel dat eerder een alleskunner is, dan is het echter raadzaam om te upgraden naar een duurdere toestellen.

De kloof tussen deze Denon en de volgende, meer functionele speler is al bij al bescheiden. Of anders gezegd: de DNP-720AE zou wellicht aantrekkelijker zijn als hij minstens vijftig euro goedkoper werd.

Update: sinds de eerste publicatie van deze test, is de DNP-720AE op verschillende locaties in prijs verlaagd. Naarmate de prijskloof tussen deze Denon en alternatieve netwerkspelers groter wordt, vertegenwoordigt de DNP-720AE een steeds betere deal.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.