Toon alles (4)
Jamie Biesemans

Twee mogelijkheden

Het Xeo-systeem bestaat in essentie uit een zender (Xeo Transmitter) en minstens één actieve speaker. Van de speakers zijn er twee uitvoeringen: de Xeo 3, een 100 watt krachtige en 6,4 kilogram zware tweeweg boekenplankluidspreker, en de Xeo 5, een drieweg kolomspeaker. We zijn vooral aan de slag gegaan met de Xeo 3.

Elke Xeo-speaker werkt autonoom, met een eigen stroomkabel en ingebouwde versterker. Een stereopaar vereist dus twee units, die elk een eigen stopcontact opeisen. Achteraan is er een schuifknop waarmee je aangeeft of een Xeo zich gedraagt als monospeaker of als onderdeel van een stereopaar.

Het is een mooi voorbeeld van hoe bij Dynaudio de zaken met knoppen worden geregeld, terwijl de andere fabrikanten in dit dossier ervoor opteren om alles via een app te laten instellen.

Op de achterkant vind je eveneens een knop die een Xeo koppelt aan een van drie kamers. Dat is meteen ook het maximale aantal zones dat je kan creëren. Het is wel mogelijk om pakweg zes losse Xeo 3’s in te zetten, maar ook die kunnen hoogstens aan drie verschillende zones worden toegewezen.

Aangezien een zone niet per se beperkt is tot een kamer – je zou bijvoorbeeld de woonkamer en eetkamer als één zone kunnen beschouwen – is dat minder beperkend dan je misschien denkt.

Toch zorgt deze aanpak voor een schril contrast met de andere drie merken, die het configureren van zones volledig via apps of een remote laten gebeuren.

De installatie met fysieke knopjes op elke speaker zal op sommigen ongetwijfeld als een gedoe overkomen, maar voor mensen die liever iets fysiek in handen hebben kan het net zo goed een enorm pluspunt zijn.

gerelateerde items