Toon alles (4)
Jamie Biesemans

Zender

De Xeo Transmitter moet een van de meest misleidende stukken audiohardware ooit zijn. In eerste instantie lijkt het een goedkoop kastje met weinig om lijf. Onterecht, want draai het om en je beseft meteen hoe veelzijdig dit ding is.

Er zijn ingangen voor meerdere bronnen: een ingang in minijackformaat voor muziekspelers en smartphones, een analoge cinch-ingang, een digitale optische ingang en een mini-USB-poort. Verbindt die laatste met een computer en de Transmitter zal fungeren als externe geluidskaart.

In die rol accepteert het kastje muziekbestanden tot 24 bit/48 kHz, al blijft de maximale kwaliteit bij het draadloos versturen van audiodata van de Transmitter naar de Xeo’s beperkt tot 16 bit/48 kHz. Gelijkwaardig of net iets hoger dan cd-kwaliteit, dus.

Ook op de Transmitter zit een schuifknop, waarmee je het toestel aanwijst als A, B of C. Binnen een Xeoopstelling is er dus plaats voor drie Transmitters. Via de bijhorende afstandsbediening kan je per kastje schakelen tussen drie inputs (de analoge ingangen worden als één beschouwd, met optisch op twee en USB op drie).

Out-of-the-box is het Xeo-systeem dus niet geschikt voor het afspelen van internet- of netwerkbronnen, zoals een NAS of Spotify. Wil je dat toch doen, dan kan je bijvoorbeeld een aparte netwerkspeler of een computer aan een Transmitter hangen. Ook Apple’s Airport Express blijft een interessante optie als bron.

gerelateerde items