Wanneer een luidsprekerspecialist als Focal een desktopset in de markt zet, roept dat meteen hoge verwachtingen op. De exclusieve XS beantwoordt gelukkig volledig aan dat verwachtingspatroon.


De Focal XS is een 2.1-luidsprekerset die in de eerste plaats op computergebruikers mikt. Hij bestaat uit twee satellietluidsprekers op een korte stand, aangevuld met een compacte, relatief zware subwoofer.

De Franse luidsprekerspecialist noemt de XS een ‘high-end 2.1 multimedia sound system’, en dat merk je ook aan het design en de afwerking. De glanzend zwarte pianolak op de speakers en de voorzijde van de subwoofer, de solide metalen staanders met verzwaarde voet en het luidsprekerdoek voor de speakers: het ziet er allemaal opvallend verzorgd uit voor een set die meestal op een bureautafel terecht zal komen.

Gebruiksvriendelijk
In de voet van de rechterluidspreker zijn niet alleen drie bedieningstoetsen (twee voor het volume en een aan/uit-toets) verwerkt, maar ook een iPod-dock. Langs die weg kan je muziek beluisteren via de XS zonder dat de computer hoeft aan te staan. De iPod-batterij opladen en de speler vullen met muziek is eveneens mogelijk langs deze weg.

Een computer aansluiten doe je met de mini-usb-aansluiting of de 3,5 millimeter minijack-ingang achterop de voet, die natuurlijk ook bruikbaar is voor andere apparaten. Je kan dus zelf bepalen of je de ingebouwde geluidskaart van de XS benut of niet.

Focal levert een compacte afstandsbediening bij de set, die je toelaat om het volume te regelen en tracks op de iPod te skippen of pauzeren. Is de remote niet in gebruik, dan kan je ze tegen de metalen staander van de luidsprekers ‘kleven’ met de magnetische achterzijde. Daarmee behoort zoeken naar een onvindbare remote meteen tot het verleden.

De installatie van de set is zo gepiept. Van de rechterluidspreker vertrekt een dikke ‘dock-controlekabel’ naar de subwoofer, van de linkerluidspreker een cinchkabeltje. De subwoofer moet dan alleen nog in een stopcontact worden geplugd.