Breedbeeld

Bijna alle telefoonbouwers hebben tegenwoordig toestellen in de aanbieding die echt tegen de grens tussen smartphone en tablet aanschurken. Denk maar aan de Galaxy Note van Samsung, die beschikt over een schermdiagonaal van 5,3 inch.

Met een scherm van 4,7 inch komt de stevig gebouwde One X ook in de buurt van die grens, maar blijft het toch nog compact genoeg om lekker in de hand te liggen. Dat komt vooral omdat het toestel relatief weinig weegt – 130 gram – en daardoor zelfs iets lichter is dan een iPhone 4s of Galaxy Nexus. Dat zijn ook de voornaamste uitdagers van de One X, en ze beschikken beide over kleinere schermen.

Het scherm van de One X kan overigens de vergelijking met de concurrentie goed aan. Het is een Super IPS- scherm dat 720p toont en behandeld is met ‘Corning Glass’ om krasbestendig te zijn – iets dat de norm wordt op toestellen uit deze categorie. Gelukkig maar, gegeven de prijskaartjes van high-end smartphones.

Hoewel het misschien niet zo vibrant is als de AMOLED- schermen die Samsung gebruikt, moet HTC helemaal niet beschaamd zijn voor de schermprestaties. De pixeldensiteit is voldoende hoog (312 pixels per inch) om een ultrascherp beeld te leveren dat niet moet onderdoen voor de benchmark die het Retina-scherm van de iPhone 4s is.

Tekst lezen of filmpjes bekijken geeft een echt wow-gevoel en het lijkt net alsof pakweg webpagina’s ‘op’ de One X liggen, in plaats van dat je naar een scherm kijkt. Dat gevoel wordt versterkt door de uitstekende kijkhoek – een gevolg van de gebruikte IPS-technologie.

gerelateerde items