Mediamonster

Op audiovlak heeft de One X interessante functies aan boord. We zijn met name blij dat niet enkel Bluetooth 4.0 present is (wat minder stroom verbruikt), maar
dat de telefoon ook ondersteuning biedt voor het apt-X-protocol. Mits je de telefoon koppelt aan een compatibele ontvanger, kan je hiermee audiostreams aan hogere kwaliteit doorsturen dan bij een doorsnee Bluetooth-verbinding.

Voorlopig is er nog niet echt veel ondersteuning voor apt-X, maar hoop doet leven dat daar verandering in komt. En dat is ook zo: onlangs kondigde bijvoorbeeld Samsung speakerdocks met apt-X aan en recent belandde op de redactie ook de compatibele NAD Viso 1.

Uiteraard bevat de One X ook Beats Audio-technologie. De investering die HTC in deze producent van modieuze hoofdtelefoons maakte moet nu eenmaal renderen. Het bedrijf is evenwel gestopt met het bundelen van Beats Audio-headsets bij smartphones, en gaat nu vooral voor de integratie van audio-optimalisaties van Beats Audio. Die schakel je met een druk op de knop in, als er tenminste een hoofdtelefoon is ingeschakeld. Het effect is merkbaar, vooral in de benadrukte laagweergave. Bij elektronische muziek bijvoorbeeld, biedt het wel een (bescheiden) meerwaarde.

Ook het vermelden waard is de carkitmodus, waarmee je de standaardmenu’s vervangt door enkele grote iconen. Deze snelkoppelingen naar de navigatiefunctie van Google en de muziekspeler zijn heel wat vlotter te bedienen als je achter het stuur zit. Alleen lijkt de car-kitmodus enkel te functioneren als het scherm plat ligt, terwijl een smartphone in de wagen meestal rechtop wordt gemonteerd.

De One X heeft ook ingebakken DLNA-ondersteuning. Het afspelen van AAC- en MP3-bestanden vanaf een NAS gaat probleemloos, evenals het streamen van video naar een DLNA-compatibele Sony Bravia-tv. Videobronnen detecteren verloopt echter maar moeizaam.

gerelateerde items