Mobile

Review: iPhone 4

De iPhone 4 is de beste iPhone ooit, zoveel is zeker. Het is ook de beste telefoon om media op af te spelen, foto’s op mee te nemen of games mee te spelen. Maar is hij ook perfect?

Het valt meteen op dat de vroegere afgeronde look plaats heeft moeten maken voor een modern ogende band uit roestvrij staal, die de twee stukken zwart glas samen lijkt te houden. Dat maakt het toestel ook meteen een stuk dunner, zo’n 9,3 millimeter, en geeft het geheel een iets robuuster gevoel.

Opslagplaats
De iPhone heeft een capaciteit van 16 of 32 gigabyte, die je niet kunt uitbreiden met extra geheugenkaartjes. Ook gewone simkaarten kunnen trouwens niet gebruikt worden; Apple heeft alleen plaats voorzien voor MicroSIM.

Een van de grote verbeteringen is het zogenaamde retinascherm, met een resolutie van 960 bij 640. Door de gebruikte IPS lcd-technologie ziet tekst er haarscherp uit. Ook video ziet er op de iPhone 4 veel beter uit: het is net alsof je van een standaardtelevisietoestel overschakelt naar een HD-toestel. De hoge resolutie is vooral bedoeld om apps vlot te laten lopen.

Toegegeven, de iPhone is niet de beste telefoon. Het argument dat een telefoon vooral goed zou moeten zijn om te bellen houdt steek, maar dan koop je beter een ander toestel. Dat is namelijk maar een van de vele functies van de iPhone 4.

Geeft sporadisch de geest
Toch is het jammer dat de iPhone bij een slechte verbinding soms nog steeds uitvalt. Bovendien heeft Apple intussen moeten toegeven dat de signaalsterkte sterk vermindert als je het toestel op een bepaalde manier vasthoudt.

Uit onze tests blijkt dat vooral een probleem als het oorspronkelijke signaal al erg zwak is. De geluidskwaliteit tijdens gesprekken kan ons dan weer wel bekoren. De klank is helder, zonder storingen, en de omgevingsgeluiden worden goed weggefilterd.

FaceTime is gimmick
Een van de grote nieuwe onderdelen is de videochattoepassing FaceTime. Toch is het voorlopig niet meer dan een gimmick, omdat het alleen werkt voor mensen met een iPhone en alleen via wifi. De toepassing werkt naar behoren: je ziet jezelf in een klein venster bovenaan, terwijl je gesprekspartner het volledige scherm inneemt.

Je kunt hem ook laten meegenieten met wat jij ziet, door over te schakelen naar de camera achteraan, al heeft de beeldkwaliteit daar wel onder te lijden.

,

De sterkere processor maakt multitasken mogelijk, maar hij is ook nodig om veeleisende apps als het nieuwe iMovie te draaien. Met deze applicatie kun je zelf opgenomen video bewerken, compleet met intro’s en overgangen.

Ook nieuw is iBooks, dat ons met gemengde gevoelens achterlaat. Deze e-boek- en pdf-lezer mag er dan wel erg fraai uitzien, op een 3,5 inchscherm moet je echt te vaak bladeren om van een prettige leeservaring te kunnen spreken. Dan liever de iPad.

Weinig foto-, meer videopotentieel
De 5 megapixelcamera schiet op onderbelichte locaties nog tekort, maar scoort doorgaans goed. Vooral de flits is opvallend helder. Toch is het nog steeds geen alternatief voor een compactcamera. Op het vlak van video heeft hij veel meer potentieel. De films worden opgenomen in 720p. Alleen jammer dat Apple geen optische zoom en beeldstabilisatie heeft voorzien.

Het is moeilijk om een telefoon lang stil te houden, waardoor de beelden altijd wat schokkerig zullen zijn. De camera vooraan heeft een maximumresolutie van 640 bij 480.
 

De iPhone is zeker niet perfect. Daarvoor heeft hij op een aantal vlakken nog iets te veel tekortkomingen. Maar één ding is wel zeker: deze smartphone hoort zonder meer thuis in het pantheon van mobiele telefoons.


iPhone 4
Prijs: 629 euro (16 GB) (september 2010)

PRO: een verbetering ten opzichte van zijn voorganger; resolutie scherm; iMovie krachtige app.
CONTRA: FaceTime voorlopig niet meer dan een gimmick; verbindingsproblemen; scherm te klein om e-boeken te lezen.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.