Welkom in Los Angeles anno 1947. De gouden jaren van Hollywood, de stad waar destijds elk sprankeltje glamour met corruptie en mensenlevens betaald werd.Jij bent Cole Phelps. Jij bent nog maar pas terug uit Europa waar je de Tweede Wereldoorlog uitvocht en je meldt zich alweer aan voor dienst. Deze keer bij de politie van Los Angeles. Je maakt snel carrière, maar met elke zaak zakt het vertrouwen in je mediageile oversten en het geloof in de burgers die je beloofd hebt te dienen.

L.A. Noire baadt in de Californische zon, maar dat maakt de sfeer in deze game er niet minder grimmig, somber en intens op. Denk aan films als The Black Dahlia, L.A. Confidential en The Changeling, en je komt aardig in de buurt met deze game.

Opklimmen verplicht
Als Cole zal je eerst een aantal misdaden als geüniformeerde straatagent oplossen. Die krijg je van de zogenaamde Patrol Desk. Maak indruk op de kapitein en je wordt gepromoveerd naar de Traffic Desk, waar je verkeerszaken voorgeschoteld krijgt, die heel wat interessanter zijn dan je eerst vermoedt.

Daarna volgt telkens een half dozijn zaken voor de moordbrigade, zedenfeiten en uiteindelijk brandstichting. Afhankelijk van hoe je het aanpakt en hoe goed je presteert, los je elk daarvan in een kwartier tot een half uur of langer op. Dat geeft L.A. Noire het gevoel van een politieserie die je in losstaande afleveringen kunt afwerken. Een reeks waarin je na een paar episodes een gruwelijke rode draad ontdekt, die naar seriemoorden en een samenzwering tot op het hoogste niveau leidt.

Meer dan brute kracht
Zo’n zaak oplossen doe je zelden met kogels en brute kracht. Af en toe is een vuurgevecht of een spannende achtervolging onvermijdelijk, maar net zoals in een detectiveserie op televisie draait het vooral om het zoeken naar aanwijzingen en het ondervragen van getuigen en verdachten. Ongeduldige actiegamers zijn hiermee gewaarschuwd.

Langs de andere kant haal je een heel ander soort spanning uit het oplossen van moorden en de mensen en plaatsen waarheen een spoor u kan leiden. L.A. Noire is een aparte game met een unieke speelstijl die ‘old school’ adventure-gameplay combineert met heel innovatieve elementen en daarbij kan steunen op een revolutionaire technologie. Een technologie waarbij de subtielste gelaatsuitdrukking en houding van die getuigen en verdachten duidelijk afgelezen kan - en moet - worden.