Lenco timmert al sinds de jaren vijftig aan de weg met platenspelers. Het merk heeft in tussentijd heel wat watertjes doorzwommen, maar platenspelers blijven een belangrijke rol spelen in het aanbod van de fabrikant.


De Lenco L-81 USB illustreert perfect welke extra’s je mag verwachten bij toestellen die in de eerste plaats mikken op het digitaliseren van platen, met onder meer een ingebouwde phono-voorversterker en een (type-B) usb-aansluiting. Daarmee sluit je de L-81 zonder omwegen aan op een versterker of computer.

Toegegeven, dat is niet echt opzienbarend tegenover de talrijke concurrenten die quasi hetzelfde pad bewandelen. Maar de mogelijkheid om platen rechtstreeks op te nemen op een SD-kaartje of usb-geheugenstick is dat wel. Zetten we alle mogelijkheden op een rij, dan kunnen we niet anders dan besluiten dat de Lenco L-81 USB heel wat functionaliteit in de aanbieding heeft voor een prijskaartje van amper 159 euro.
 

Compleet uitgerust
Wanneer we de L-81 uit de verpakking halen, wordt ons enthousiasme enigszins getemperd: door het overdadig gebruik van plastic oogt het toestel minder fraai dan de foto’s doen vermoeden, maar gelukkig zit de Lenco vrij solide in elkaar.

De speler rust op dikke schokdempende voeten en heeft een aluminium plateau dat aangedreven wordt door een riem. Via twee druktoetsen kan je de afspeelsnelheid (33 1/3, 45 en 78 rpm) selecteren, en de afspeelrichting kan ook omgekeerd worden. De snelstartfunctie zorgt ervoor dat het plateau snel op een stabiel toerental draait.

De uitlezing gebeurt door een Audio-Technica AT-3600L, een populair moving magnet-element voor kant-en-klare spelers. Dat is gemonteerd op een S-vormige toonarm met instelbaar contragewicht. Ook een regelknopje voor de anti-skating is van de partij. Een mechanische armlift regelt de bediening van de toonarm, al mocht de werking daarvan iets subtieler zijn.